Ta Bräntiselever på allvar om bad och ekonomi i Umeå kommun, politiker och medier! Inte bara insändare om julmust…

Före jul i fjol reagerade skolelever i Umeå kommun på indragning av julmust vid jullunch före jullovet. Medierna hakade på med reportage av olika slag och ganska snabbt backade kommunansvariga så att det blev julmust som förr om åren.

I lördags 20/2 hade Bräntbergskole-elever insändare i VK om ekonomin i kommunen och 400 mkr för badbygget på stan och ställde den kostnaden mot bra utbildning och renovering av skollokaler, se och läs på http://www.vk.se/1643440/vart-tar-pengarna-vagen

Vart tar pengarna vägen?

ORDET FRITT I stället för att lägga 400 miljoner på ett badhus, kan väl vi yngre få chansen till en bra utbildning i en bra miljö. Det skriver Elever på Bräntbergsskolan i dagens insändare. (Rubrik/ingress från VK, ill. fr badbolags-hemsida)

Nanna fönsterföreställnig

MEN kommer journalister i Umeå att bry sig lika mycket om kritik mot bortåt en halv miljard kr som mot kostnaden för julmusten? Tvivlar, tyvärr, även om hoppet finns.

En hel del kommentarer blev det och 100 %-igt stöd och även av mig där jag påpekade att ekonomin kan göra om ”till slut” underförsått en omprövning. 10-20 mkr dyrare i drift jämfört med bättre lägen på billigare tomtmark ger besparing på 500 mkr till EN miljard kr på 50 år!.

 • Jakob Burstedt 

  Jag noterar att min kommentar gick en digital död till mötes. Hur kan det komma sig? Jag postade via Facebook, under eget namn.

 • snibb 

  JA till nytt badhus! NEJ till placeringen på Nanna.

  Jag kommer aldrig förlåta detta placeringsbeslut.

 • Ugglan 

  Bräntbergsskolan är inte den enda skolan som gör barn/eleverna sjuka. Behovet av att rusta upp kommunens lokaler efter alla år av eftersatt underhåll är enorma. Det är detta som gömmer sig bakom alla fina ord som kommer från politikers munnar ”Vi kommer satsa på skolan och äldreomsorgen”. Egentligen betyder det vi tar bort underhållet av de lokaler där bar och gamla befinner sig i (samtidigt som vi byggt och har planer på att bygga en massa tjaffs)

 • Cissi 

  Grattis ungdomar till er fina o sanna insändare! Ni har mer än rätt i allt..
  Tur att ni trots kommunalt motstånd orkar engagera er.

 • Peter 

  Det e mkt man kan ifrågasätta i den här stan,vet inte alls vad agendan är. En huvudstad i Sverige har vi redan. Tragiskt vars skattekronorna tar vägen,nu för tiden gör man allt för att lura staten på så mkt man kan när ändå skattepengarna försvinner på skit. Bra skrivet av er.

 • Lasse 

  Tycker nog att Väven är det klart onödigaste bygget i hela Umeås historia, där finns konkret bara ett bibliotek, sen är resten flumm, och på Umeås bästa läge ett kafé som minst sagt håller en medioker klass, men har plats för 800 gäster, det är helt sjukt vilket resursslöseri, och detta till ett pris på en miljard, alltså 1000000000 .

 • FD elev

  Härligt att höra och se vad ungdomarna ser och skriver om,
  fast dom inte har gjort utbildningen klar, dom som blivit professorer
  och studerat till kompetens med höga utbildningar verkar inte vara
  till någon nytta. Ungdomarna verkar ha mer kompetens är de högutbildade
  och en förutsättning för en bra och fungerande framtid. Räcker kanske med
  bra miljö, lärare och en god grundskole utbildning. Många av dom som byggt
  upp samhället hade de grundförutsättningarna.

 • Umeåbo

  Bra skrivet!

 • Tina

  Ni har helt rätt, det är dags att se över hela pengapåsen till den offentliga sektorn och göra en en prioriteringsordning!

 • Notera även hur dålig snöröjningen är i Umeå idag. Man behöver stora däck, fyrhjulsdrift och njurbälte för att ens köra halva den skyltade hastigheten.

  Ingen kan påstå heller att det är speciellt mycket snö eller besvärliga förhållanden, det är bara för lite, och kanske fel, resurser som snöröjer och hyvlar.

  ACN
 • Heja er!
 • Härligt med ungdomar som ifrågasätter, fortsätt med det!
  Mycket relevanta frågor och synpunkte.

 • JonasE

  90 miljoner i sparkrav på skolorna, och 400 miljoner till ett badhus……..hur tänkte man då??

 • Urban Bengtson • 

  Det hade inte kostat 400 miljoner kronor utan mindre än hälften om man byggt 50:an ihop med IKSU:s simhall för 75 mkr eftersom Borås klarade 50:a inomhus för 60 mkr. Och för 75 mkr hade Holmsunds Aquarena fått en rejäl äventyrsutbyggnad och blivit större än nu i stan. I båda fallen blir driften klart billigare genom samordning med två existerande badhus/simhallar.

  Således ,det riskerar bli än dyrare med ekonomi för skolor och dagis när driftskostnaderna i badbygget på stan blir uppenbara. Så ni unga, fortsätt att ifrågasätta och debattera samt ta gärna fram alternativ. Politik kan förändra till det bättre när fler höjer röster och har bättre förslag om vad man här kan göra i stället om priset i stan blir för högt till slut

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.