Rätt! ”Man kan inte bygga simhallar hur som helst.” (Holmlund igår). Och inte heller var som helst (i cityläge)!

F d S-kommunalrådet Lennart Homlund bloggade i går om simhallsbyggande med rubriken:

Man kan inte bygga simhallar hur som helst

Av , 12 maj 2016 kl 07:38,  Bli först att kommentera   0

Helt rätt! Men det går ej heller att bygga simhallar var som helst och få allt man vill ha där. En ny simanläggning i Umeå med 50×25-m-bassäng som ska klara SM-krav för publik-utrymmen och behov av uteytor måste få noggrann planering och placering i alla delar.

Nanna badprospekt 3

Umeås politiker skrev in ovan i badprospektet för de privata aktörerna som erbjöds uppdrag om 50:a, äventyrsbad, mm. Dvs klara alla kraven inkl. publikkapaciteten. MEN.. de två aktörer som bjöd skrev att detta klaras inte på kv Nanna, se nedan.

Nanna Lerst-Norrv 50-a

OCH Badutredningen sa inte (fet stil) där till 50:an för antaget lokalprogram, dvs inte SM!

Nanna badutr inte

Således: Man kan inte bygga simhallar var som helst om man vill klara publikkrav och utemiljöer. Vidare förvånar det att Umeå kommun nu vill minska publikmöjligheter för simningen. Tänk om Sarah Sjöström når OS-framgångar och andra svenska elitsimmare, är det ju viktigt med att få åskådare som på andra SM-orter! Just i cityläge med fler spontanbesök, än nödvändigare att klara Svenska Simförbundet publikkrav. MEN..

det är ”resursytorna” utöver bassäng, sekretariat och läktare som gör Nannaläget omöjligt. Mediautrymme – inte minst TV – sponsor- och försäljningsplatser, uppvärmnings- och avkopplingsytor med tält där simmarna kan dra sig tillbaka, mm går inte att få intill 50:an i centrum. Se nedan hur detta klarades i Sundsvall i fjol vid SM-veckan sommar där.

Nanna SM Svalll vy

Umeås 50:a i centrum behöver dörrar ut från en, säkert, varm och fuktig miljö invändigt för frisk luft (inte så bra nu av trafiken utanför), här nödutgångsdörrar. Men dessa vätter mot ÖK och Skolgatan och det blir rent farligt då. Samtidigt måste tävlingsområdet avgränsas så att besökare inte tar sig in överallt. Men hur sätter man stängsel runt ett helt kvarter???

Nanna kvarter stängsel

Holmlunds blogginlägg är därför viktigt att uppmärksamma för de som bestämmer om SM-veckorna, både sommar och vinter. Och bra, som jag skrev i gårdagens blogg, att RF, SVT och Svenska Simförbundet kommer till Umeå den 24 maj. Då kan olägenheterna kring trafik och alkoholomgivning samt utemiljöerna tillsammans behandlas och bedömas på plats.

Och leda till omtänkande och omgörning för Umeås önskan och planer på SM-veckor, skapa SM-godkänd 50:a utomhus på Nydala eller med smart utformning för tillfälliga läktare en inne-50:a på campus/IKSU. Badbygget kan ombyggas till en vuxenbad- och hälsogalleria som med bostäder ovanpå ge näringsliv att bjuda på sådan omvandling. Då fås medel, och blir över, för ny bad- och simanläggning. Samt lägre drift, särskilt viktigt!

Därför, dra tillbaka SM-ansökan 2018, Gör om – gör rätt och sök för 2020! Se mer på blogg 11/5 http://blogg.vk.se/umeas-basta/2016/05/11/umea-soker-fel-sm-vecka-2018-missar-stora-friidrotts-sm-dra-tillbaka-sok-2020-med-ny-och-sm-ok-50a/

PS. Rätt av Holmlund som skriver simhall för simningen, inte badhus som nu mest sägs.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.