Ofärdigtestat Bad, obesked om skol-badbussar och orolig uteomgivning = Uppskjut badinvigning och gör i höst en testmånad fullt ut med berörda!

För barnens skull, för skolsimelevernas skull, lärarnas skull och för föräldrars skull, skjut upp invigningen av nya bad- och simanläggningen i Umeå centrum! Den är otestad i full skala, har inte klart besked om skolbadbussar eller ej samt får en allt mer orolig uteomgivning som ingen nämnd/förvaltning verkar ta ansvar för.

Västerbottensnytt film från pressvisningen i onsdags 8 juni http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vagmaskin-kritiseras-for-farlig visade att en riskfylld attraktion inte var testad fullt ut. Det var på väg att hända något allvarligt, men badvakt hann till skrämd 8-åring (vet ej hur belägenheten upptäcktes, men filmen visar hur det utvecklades och klarades med blotta förskräckelsen). Och nu ska gränser om ålder och längd, simkunnighet och vaktbehov. Efter en slumphändelse – inte vid planerat testtilfälle!

Nanna-vågbad-djupdyk 2

Men vågbad-maskinen är än farligare pga placeringen som jag skrev i gårdagens blogg. Ovan bilder visar den ur olika vinklar där in/ut-gång är svårnåbar från land och övervakning från bryggan än längre samtidigt som vågväggen skymmer.

Oklart är även om skolbadbussar eller ej. Ska eleverna åka ordinarie kommunala bussar och deras tider och hållplatser eller hyrda som gällt i 46 år skola-Umeå simhallen? Remissvar från Skolan i Badutredningen 2005/06 var tydlig, förhyrning som nu, se

Nanna skolkontoret bussar

Därför skickade jag nyss frågor om detta till För- och grundskolenämnden och F-o-G-förvaltningen samt ansvariga i Fritidsnämnden. Snabbt svar från Fn:s ordförande Ari Leinonen (S) pekade på ordinarie Ultraturer. Något svar har inte kommit från skolansvariga.

Min gissning är att det finns inget beslut som med anvisningar och ekonomi meddelats berörda skolor och lärare. Dvs även här ”otestat” ute bland berörda liksom information till föräldrar angående säkerhet att gå till hållplatser och vänta där jämfört med nu, bussen kommer till skolan och hämtar efter simundervisning.

Nanna badbussar stopp

MEN även om det blir beställda bussar så försämras lämning/hämtning jämfört med idag. Nu är det 30-40 m helt säkert buss-simhall mot hållplats vid Vänortsparken 200 m passerande gator med trafik. Allt enligt svar jag fått från Gator och parker.

Orolig uteomgivning upptäcks allt mer, nyligen i debattinlägg i VK från Umeå Föreningsråd, se http://www.vk.se/1735325/navet-en-fara-for-folkhalsan och särskilt kring alkohol, trafik och insyn. Även här har inte Skolan i Umeå och Umeå Fritid gjort bedömningar som redovisats i nämndsprotokoll.

Däremot har tydligare riktlinjer tagits i Kommunfullmäktige i maj 2015 om stopp för serveringstillstånd i ”omedelbar närhet” till barn- och ungdomsmiljöer samt idrottsanläggningar. För badbygget nu finns ett par inom 100 m, än närmare med uteserveringar och en del vid passage till/från bad/sim-entré.

Trafikriskerna har inte utretts, bedömts och åtgärdats trots att dessa är de tydligaste var och en kan se genom att röra sig runt kvarteret Nanna, det är som vallgravar av trafik till/från entréer. Klart farligast i hela Umeå för så många barn och ungdomar det är planerat för.

Nanna trafikkaos

INSYNEN utifrån är det problem som växer ju närmare en invigning kommer, nu bestämt lördag 20/8. Trots fotoförbud inomhus kan fotande utifrån i gatupublik miljö i centrum inte hindras. Och vid mörkare ute än inne syns folk därinne allt lättare samtidigt som man inifrån inte så lätt ser vilka som tittar in, och ev. fotar/filmer.

Nanna konst insyn

Här är det inte majoritetsbeslut som gäller utan minoritetsintresse likt rökning, således om färre ogillar insyn så ska fördraget eller  annat som stänger insynen göras. OCH även här gäller att detta ska testas fullt ut innan premiär.

Så vågbadhändelsen, skolbadbussoklarheter och alkohol/trafik/insyns-problematiken behöver prövas och utvärderas i full skala och med repr. för alla berörda. Och då detta inte är gjort och redovisat för allmänhet och politiska nämnder, finns tiden bara efter sommaren.

Därför TESTMÅNAD (eller längre vid osäkerheter) i höst och uppskjutet invigningsdatum samtidigt som Umeå simhall hålls igång (takraset måste då utredas liksom översyn i övrigt). För specialgrupper som simsportsföreningar kan det undersökas om att få speciallösningar i badbygget, där vet man sina tider och bassänger och vilka aktiva som berörs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.