Skidstaden Umeå idag/i framtid, SM-veckor på Gammlia + skidhallsmiljö-idéer med solenergi på simhallstaket..

Låt Umeå vara skidstad skrev den 21/6 i VK, Åke Sandström, f d riksdagsman för Centerpartiet, tillika lokal C-politiker i Vännäs kommun i många år, idrottsledare i decennier och senast SM-vecka-general 2014 i Umeå för Skidalliansen här. SE http://www.vk.se/1752078/lat-umea-vara-skidstad

Därefter övertog S-byggnadsnämndsordförande i Umeå kommun, Mikael Berglund, tillika ordförande i Umedalens IF över skidalliansledarskapet  för något år innan nu en annan S-märkt f d  politiker, Lena Sandlin (förr ordförande i Fritidsnämnden) blev bas för skidalliansen. Berglund och Sandlin med idrottsligt ledarskap på olika sätt borde borga för att ÅS inte hade behövt skriva insändaren som pekade på hur bostadsplaner kan riskera kommande SM i Gammliaskogen.

Men så bra är det inte nu. MB har godkänt rivning av Umeå simhall och uttalat sig som förespråkare för bostäder där som sänker nya SM och ny SM-vecka vinter. LS har inte yttrat sig utåt här, men som politisk sekreterare åt S-kommunalrådet Hans Lindberg har hon inte mycket att välja, även hon riskerar sänka framtida skid-SM och SM-veckor.

Nedan bilder i över raden efter ÅS-insändaren visar skid-SM-missarna för Umeå och längst t h förblir då en unikitet, inget Umeå Vill Mer här inte.

Nanna Gammlia skidstad 2

Mittenbilden visar del av skidfesten på skidstadion-fotbollsplanen och resursytorna norr om, vallbyn, mm, och nederst t v den konstgjorda backe som fanns intill simhallen. T v i mittenraden hela Stadsliden-Gammlia som visar vilket enormt friluftsområde det är, från Mariehemsängarna i öster till Gammlia Idrottscentrum i väster.

T h bilder från den unika skidhall som byggts i Göteborg och Umeå kan dra lärdom av. Som att utveckla en ”skidhall” i simhallen för inneåkande och ut till skidspår upp i Gammliaspåren och ge Umeå något som inte finns annanstans i Sverige. Ja, med miljöidéer om solpaneler på simhallstaket och inomhus kombinera kyla med värme, har Umeå nya miljörargument för att bli en Europas miljöhuvudstad.

Vågar byggnadsnämndens ordförande Berglund och S-politiska sekreteraren Sandlin bryta in i bostadsplanerna på idrottsområdet och göra gemensam sak med också en skidalliansordförane i Åke Sandström? Eller låser prestige från förr av en privat aktör som t o m la in nya höghus i sluttningen i Gammliaskogen och löften från umepolitiken?

Så länge de inte yttrar sig utåt som ÅS, har allmänheten i Umeå i allmänhet och skidenutsiaster i synnerhet all anledning att var oroliga. Därför är det viktigt att snarast väcka skidvänner i Umeå liksom att mediers sportsidor/journalister snarast bryr sig ifall man ser idrotten som viktig för Umeås framtid. särskilt skidor, som har anor i Umeå och Västerbotten med SM- och OS-toppar i decennier.

Kanske får hoppet då stå till en annan kommunaktör Umeå Energi som sponsrar gamla Sporthallen, innebandyhallen och fotbollsplanen samt nu vill bygga en sportpark där, att kika på grusplanen, simhallen och marken där + mina idéer härför. Här gärna av er UE så berättar jag mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.