Umeå Energi, utveckla skidstaden Umeå med solenergi på simhallstak och skidhallsidéer från Göteborg!

SM-skidområdet på Gammlia i Umeå och idrottscentrum är allvarligt hotat pga bosstadplaner jag visat i tidigare bloggar. Om umepolitiken inte vaknar, kan hoppet stå till Umeå Energis idrottssatsning med sponsring av Gammliarenor och en sportlekpark i idrottsområdet här. Och med stöd av Centerpartiet i Västerbotten av döma av insändare nyligen. (Mer om vad UE kan utveckla i slutet av denna blogg).

Låt Umeå vara skidstad skrev den 21/6 i VK, Åke Sandström, f d riksdagsman för Centerpartiet, tillika lokal C-politiker i Vännäs kommun i många år, idrottsledare i decennier och senast SM-vecka-general 2014 i Umeå för Skidalliansen här. Se http://www.vk.se/1752078/lat-umea-vara-skidstad

Därefter blev S-byggnadsnämndsordförande i Umeå kommun, Mikael Berglund, även ordförande i Umedalens IF skidalliansordförande  för något år innan nu en annan S-märkt f d  politiker, Lena Sandlin (förr ordförande i Fritidsnämnden) blev  skidalliansbas. Berglund och Sandlin med idrottsligt ledarskap borde borga för att ÅS inte hade behövt skriva insändaren som pekade på hur bostadsplaner kan riskera kommande SM i Gammliaskogen.

Men så bra är det inte nu. MB har godkänt rivning av Umeå simhall och uttalat sig som förespråkare för bostäder där som sänker nya SM och ny SM-vecka vinter. LS har inte yttrat sig utåt här, men som politisk sekreterare åt S-kommunalrådet Hans Lindberg har hon inte mycket att välja, även hon riskerar sänka framtida skid-SM och SM-veckor.

Nedan bilder i över raden efter ÅS-insändaren visar skid-SM-missarna för Umeå och längst t h, skid-SM i SM-vecka, förblir då en unikitet, inget Umeå Vill Mer här inte.

Nanna Gammlia skidstad 2

Mittenbilden visar del av skidfesten på skidstadion-fotbollsplanen och resursytorna norr om, vallbyn, mm, och nederst t v den konstgjorda backe som fanns intill simhallen. T v i mittenraden hela Stadsliden-Gammlia som visar vilket enormt friluftsområde det är, från Mariehemsängarna i öster till Gammlia Idrottscentrum i väster.

T h bilder av unik skidhall som byggts i Göteborg och för Umeå att dra lärdom av. Som att utveckla en ”skidhall” i simhallen för inneåkande och ut till skidspår upp i Gammliaspåren.. Ja, med miljöidéer om solpaneler på simhallstaket och inomhus kombinera kyla med värme, har Umeå nya miljörargument för att bli en Europas miljöhuvudstad.

Vågar byggnadsnämndens ordförande Berglund och S-politiska sekreteraren Sandlin bryta in i bostadsplanerna på idrottsområdet och göra gemensam sak med också en skidalliansordförane i Åke Sandström? Eller låser prestige från förr av en privat aktör som t o m la in nya höghus i sluttningen i Gammliaskogen och löften från umepolitiken?

Så länge de inte yttrar sig utåt som ÅS, har allmänheten i Umeå i allmänhet och skidenutsiaster i synnerhet all anledning att var oroliga. Därför är det viktigt att snarast väcka skidvänner i Umeå liksom att mediers sportsidor/journalister snarast bryr sig ifall man ser idrotten som viktig för Umeås framtid. särskilt skidor, som har anor i Umeå och Västerbotten med SM- och OS-toppar i decennier.

Kanske får hoppet då stå till en annan ”kommunaktör”, Umeå Energi som sponsrar gamla Sporthallen, innebandyhallen och fotbollsplanen samt nu vill bygga en sportpark där, att utveckla grusplanen, simhallen och marken med skidhallsmiljöidéer. Hör gärna av er då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.