Umeå spelar bort SM-vecka-korten! Dags för att ödmjuka och ompröva! Medier, upplys mera och bättre!

I de besvikna reaktionerna från Fritidsnämnden och Umeå Fritid om nytt avslag på SM-vecka sommar påstods att få städer klarar ett så stort arrangemang, underförstått att Riksidrottsförbundet borde godkänna Umeå även om Svenska Simförbundet säger nej pga otillräcklig publikkapacitet och kringyta.

Nu stämmer detta, hittills, med nya SM-städer för 2017, 2018 och 2019 är det åtta för både sommar-SM och vinter-SM (Umeå en här, 2014). Men 2018 delas arrangemanget mellan närliggande Helsingborg och Landskrona. Så med OK för två orter kan det bli fler i framtiden.

Stockholm som än inte haft SM-vecka kanske prövar samma modell i framtiden och triangelstäderna Boden, Piteå och Luleå kan nu inspireras och bygga nytt för nyckelidrotterna friidrott och simning, den senare klaras med en ute-50:a och mobila läktare för publiken, samma jag föreslagit på Nydala här i Umeå.

Så om Umeå kommuns politiker, näringsföreträdare och idrotter inte helt ska spela bort SM-vecka-korten gäller det att ödmjuka  och ompröva samt att medier blir bättre på att upplysa mer och bättre.

Här är är redovisning av SM-veckornas olika städer, hittills, ur Wikipedia.

År Vinter Sommar
N:o Värdstad Sporter N:o Värdstad Sporter
2009 I Sundsvall vapen.svg Sundsvall 5 I Malmö vapen.svg Malmö 11
2010 II Malmö vapen.svg Malmö 14
2011 II Sundsvall vapen.svg Sundsvall 14 III Halmstad vapen.svg Halmstad 20
2012 III Östersund vapen.svg Östersund 15
2013 IV Falun vapen.svg Falun 16 IV Halmstad vapen.svg Halmstad 31
2014 V Umeå vapen.svg Umeå 16 V Borås municipal arms.svg Borås 41
2015 VI Örebro vapen.svg Örebro 24 VI Sundsvall vapen.svg Sundsvall 38
2016 VII Piteå vapen.svg Piteå 15 VII Norrköping vapen.svg Norrköping 47
2017 VIII Söderhamn vapen.svg Söderhamn VIII Borås municipal arms.svg Borås
2018 IX Skellefteå vapen.svg Skellefteå IX Helsingborg vapen.svg Helsingborg
Landskrona vapen.svg Landskrona
2019 X X Malmö vapen.svg Malmö 

4 kommentarer

 1. Dage Åberg

  UMEÅ OCH IDROTTEN!
  Du skriver mycket om Umeå som idrottsstad Och med mycket fokus på simning. Och ur ett kommunalpolitiskt perspektiv. Tillåt en tidigare umebo något kommentera detta.
  Vore det inte bättre att fundera över vad som sker i de idrotter som varit starkast profilerade i Umeå. Hockey(Björklöven) och fotboll (UIKs damlag). Björklöven gick för några år sedan i konkurs och degraderades vanhedrande till div.1. Nu ser det ut som om UIK kan gå en liknande väg. I dag meddelas att hela tränarstaben sparkas. Och laget ligger i botten i tabellen.
  Det måste vara något strukturellt problem med ledarskapet i Umeås idrott, när två så framgångsrika lag tvingas ut i ökenvandring. Och det är definitivt inte politikernas fel. Det är idrottens eget.
  Simning har väl knappast varit någon stor sport i Umeå. På 80-talet var jag funktionär i
  Sandviks IK, simning (grabbarna var knattesimmare). Vi hade åtminstone ett par simmare i landslaget. Jag minns i alla fall inte att USS hade något liknande.
  Sedan kan jag hålla med dig om att etablera en ny simhall i centrala Umeå känns lite märkligt.
  Men det är väl en del av den allmänna hybris som tycks gälla i Umeå just nu. Bygg nytt och spektakulärt, tex Väven. Och gräv upp varenda centralt belägen park. Det kanske bygger upp umebornas ego just nu, men det kommer att komma surt efter när räkningarna ska betalas. Det behöver man inte vara någon Einstein för att räkna ut.
  MVH // Dage Åberg

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Håller med i allt, utom en sak. USS hade Gunilla Lundberg (nu Rasmuson) och Svante Rasmuson i landslaget och internationella mästerskap i början/mitten på 1970-talet + några näst intill. Och ett JSM-damlag vann lagkapp 2007. Sandvik fostrade den främsta i länet, Christer Wallin, vis USS och sedan Mölndals SS, OS-silver och VM-guld i lagkapp + Annika Uvehall i SIK-färger till OS i Moskva 1980.

   Intressant med Björklöven och UIK:s damer nu (förr också UFC i Allsvenskan) är att alla dessa tre backas upp politiskt och medialt mer än andra sporter, ändå är det utför nu. Men skidor, längd-alpint, innebandy och en del friidrottstoppar finns, men där är det mindre med politisk uppbackning. Och visst finns en allmän hybris i Umeå av att visa Umeå vinner, snart uttjatade Umeå Mer i olika sammanhang samt tävlande här och där för att få titlar.

   (Efter)räkningarna kommer, inte minst av, nog, Sveriges dyraste badbygge (citytomter är ju dyra) lär ge svallvågor till andra idrotter och verksamheter i kommunen, därför verkar jag för sådan upplysning i hopp om omtänkande och omgörning, i bästa fall med stöd av näringsaktörer när man ser hur insikt leder till missade SM-veckor och därmed Umeå som förlorare mot andra kommuner i landet. Och sedan agerar på något sätt..

 2. Dage Åberg

  Ja,paret? Rasmuson glömde jag bort. Kanske främst för att Svante blev mest känd som modern femkampare, där han ju tillhörde den absoluta världseliten.
  Men ändå, i Umeå gäller väl för idrottsanhängarna just nu att fokusera på idrotten i sig. Frågan om SM i Umeå borde komma i andra hand. Kanske borde du i samarbete med bl a Lennart Holmlund ( i Björklövens styrelse) bilda en front för idrottens främjande -:)
  MVH // Dage Åberg

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Tack för kommentarer! Visst, om idrottsanhängare får ägna sig åt sin verksamhet med politik och näringsliv som stödjer med idrottsögon/öron fås bättre förutsättningar, inkl anläggningar i bästalägen, som i sin tur ger större SM-chanser. Beträffande förra S-kommunalrådet är denne och andra i politiken välkommen för ”simarbete” härför och få ”Umeås Bästa…..”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.