Umeås förfall och uppgång? ”Stadshuset” på Nydala och en SM-50:a i område som kan utvecklas… (Uppdaterad från 17/8)

I måndags, 15/8, intervjuade Anders Wikström på Radio Västerbotten,

(http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/762433?programid=284 och 53.25 in i sändningen)

mig om Nydalaområdet med sjön där Umeås 50-m-bassänghistoria började. Då en 50:a – fem banor inramad av träbryggor – 1933 och Umeå Simsällskap fick stadens styrande att ordna och USS sedan i decennier var framgångsrik i Nordsvenska mästerskapen.

Nu fick jag också visionera för framtiden om en ny ute 50:a, SM-godkänd och placerad mellan konstsnöspåret och Umelagun. Där kan en fast läktare byggas vättande mot norr och skidspår, tennisbanor, fotbollsplaner, campingen, mm och även inrymma omkl, mm, kansli, klubblokaler, fikarum, etc. På andra sidan 50:an fås mobila läktare för SM-krav.

MEN då måste ”Umeå förfall” bort, här i form av en riktigt fin modell av Stadshuset och bakom vedtravar och avvecklad lekplats med tågbana kring stadshuset och några till anrika Umeåhus, bl a ”Smörasken” vid Umeälven, bibliotek en gång, nu Umeå Energis.

Nanna stadshus Nydala b

Lämpligen restaureras dessa ”stadshusmodeller” och ny tågbana skapas för åkturer där och 50:an – Umelagun och utvecklar till Nydalamiljön på land + sjön till ett frluftsparadis i svenstopp, gärna med beslut 2017 och lämplig 90-årspresent till USS som ju initierade Nydala Simstadion med 50-m-bassängen då.

Dagen efter radiointervjun (16/8) kom Folkbladet med en större intervju (längst ner i bloggen) där jag beskriver olägenheterna för badbygget i stan där 50:an underkänts för SM och där flera risker/farligheter för läget är olämpligt för främst barn och ungdomar.

Därför är en upprustning och utveckling av Nydala angelägen och ger Umeå en ”uppgång” idrottsligt i allmänhet och för simmande i synnerhet. Svaren i en enkät, här med 353 röster 18/8 kl 22.30 och bara 19 procent för centrumläge mot 81 procent för annat.

(Noteras kan att Hedlunda är där Noliahallarna finns och hade det stått så, skulle säkert fler röstat här och cityplacering fått än mindre.)

Är det bra med ett badhus i centrala Umeå?
  • Nej, ett helt annat ställe hade varit bättre. (26%, 92 röster)
  • Nej, Gammlia hade varit bättre. (24%, 85 röster)
  • Nej, Nydala hade varit bättre. (23%, 80 röster)
  • Ja, bästa alternativet. (19%, 68 röster)
  • Nej, Hedlunda hade varit bättre. (5%, 17 röster)
  • Nej, kajen hade varit bättre. (3%, 11 röster)

Nanna Folkbladet rep UB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.