Lek + rörelse + kul idrott = bättre ben/hjärta/hjärna i Changethegame och ger chans för strömsimkanal.

Tre idrottshallar på Nolla igår lördag fyllda av barn/ungdomar vid idrottsatsningen Changethegame i Umeå hade rörelserikedom som tema med föreläsaren/forskaren Dean Kriellaars från Canada i uppskattat anförande om värden av att röra på sig, för alla åldrar.

Nedan bildcollage sammanfattar huvuddragen och där DK också kom in på bättre hjärnor av rörelse och träning, som boken Hjärnstark av Anders Hansen redovisad i förra bloggen.

Nanna Change brains

Mittenbilden betonar också FUN, att ha kul och roligt i ”rörandet!, att ha audience, de som är med och uppmuntrar samt att kompetens, självförtroende och motivation är avgörande för att vilja idrotta. Lek och spela med era barn och prata med era barns politiker, var råd den kanadensiska forskaren gav föräldrar och idrottsledare.

Så mitt råd till politiker blir då: skapa rörelsebefrämjande idrottsarenor som är kul och lockande. För simningen, som f ö än inte medverkat i någon Changethegame, kan då strömsimkanaler vara en sådan arena där strömmen sätter fart på kroppen likt backen i skidåkning och cykelmotorn för cyklande samt gungan och karusellen på nöjesfältet.

Nanna simkanal Övik-S-Umeå

Då Ö-vik har sin lilla simkanal i Paradiset och Sundsvall har Himlabadets 70 m cirkelrunda simkanal, kan Umeå ta steget ut och bygga mer och bättre, här ovan en ”Magic SwimJogg Arena” 125 m ”runt” och en Simmagalleria med 50:a och simkanal för lek, rörelse och kul idrott. Med mer vetskap om hjärnvinster kanske näringsliv och idrotts -”rörelsen” går före med förslag och ”talk to your kids politicians” som Dean Kriellaars betonade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.