Beatles i Umeå vid premiärvisning av nya filmen – en högtidsstund..(se den!)

I torsdags 15/9 var det världspremiär på nya The Beatles-filmen (av Ron Howard) Eight Days A Week om John, Paul, George och Ringo från början 1960 på Cavern Club i Liverpool till sista framträdandet på taket på Abbey Road i London 1969 och särskilt om turneåren 1963-1966. Som extramaterial visades en förnyad film från deras största konsert i USA i New York och ett fullsatt Shea Stadium 15 augusti 1965 (56 000).

Nedan collage är min ”bealdles”-dokumentär från premiärvisningen i Umeå, på Filmstaden i en salong för 60 platser och slutsåld några dagar före. Nog kunde man ha valt en större salong och gett fler möjlighet till denna unika tillställning som hade en timmes inledning från premiären på Leicester Square i den engelska huvudstaden. Där syntes nu levande beatlarna Paul och Ringo samt Yoko Ono (Johns) och Olivia Harrison (Georges).

Beatles premiär b

Bilderna talar för sig själva (klicka två ggr för större). Se särskilt gruppbilden med texten om folks gillande av uppriktighet och som riktigt slog an i USA vid konsert i USA, Jacksonville i södern. Där ville arrangörerna ha separata platser för vita och svarta. Beatles sa nej, så gjorde man inte i England vid spelningar där och inte spelat någonstans, så då blir det ingen konsert. Men man fick igenom sin vilja och bröt därmed en segregationsvall i USA.

Nytänkande och omdanande i många andra avseenden var man, från längre hår till att lämna konsertlivet och fortsätta skapa musik i studion, som gav ytterligare LP-album med Sergeant Pepper… som största (fyller 50 år 2017). Notera extra tredje bilden fr v i nedersta raden är från en fullsatt fotbollsstadion i England (minns ej vilken) där alla, kanske 30-40…-tusen sjunger She loves you i kör. Sista bilden är min selfie från biografen med The Beatles .

Så det var verkligen en högtidsstund att premiärse, lyssna och uppleva beatleshistoria och musiken. Extra roligt då jag själv gjort en dvd-skiva med låtar av The Beatles i ett Radio Umeå Sommarprogram för en mängd år sedan som beatlesfan från förr, nu och fortsatt…

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.