Umeå, följ Stockholm – full valfrihet för dagis-syskon – ger ”silvermedalj” för förskolefamiljers och barns bästa!

ÄNTLIGEN INSER EN KOMMUN I SVERIGE ATT DAGISPLATSEN ÄR BARNETS DÄR FÖRÄLDRAR BESTÄMMER NÄRVARON OAVSETT FAMILJESITUATION, SOM NU I FRÅGAN OM PLATSEN I FÖRSKOLAN VID NYTT SYSKON I FAMILJEN.

SE HÄR FRÅN SVERIGES RADIO, P1, STUDIO ETT. STOCKHOLM FÖRST MED FULL VALFRIHET = ”GULDMEDALJ” I TÄVLINGEN OM MEST VALFRIHET I BARNOMSORGEN.

STUDIO ETT TORSDAG 6 OKTOBER

Rätt till förskola under föräldraledighet

Hur många timmar i veckan ska barn som just fått ett syskon kunna gå i förskolan? Nu blir Stockholms Stad först i landet med att tillåta de barnen att gå full tid.

– Det här är en valfrihetsreform som handlar om alla barns rätt till förskolan – även de barn som har föräldrar som är föräldralediga. Men det kommer inte att påverka förskolornas verksamheter i större utsträckning, säger Karin Gustafsson, biträdande socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm.

Föräldrarna ska själva bedöma barnets behov av förskola, säger hon.

—- http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6535243

MEN UMEÅ HADE 2006 KUNNA VINNA ”GULDET”, SE NEDAN UR MIN BLOGG 2/3 2015:

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2015/03/02/gustav-fridolin-ge-barnelever-lika-ratt-till-tider-och-foraldrar-valfrihet-stoppa-kommuners-syskon-trixande-3/

Gustav Fridolin! Ge barn/elever lika rätt till tider och föräldrar valfrihet! Stoppa kommuners syskon-trixande!

MEN ÄN HAR INTE UTBILDNINGSMINISTERN SVARAT – INTE HELLER MARGARETA RÖNNGREN I UMEÅ KOMMUN SOM JAG SKREV OM I BLOGGEN, BL A FÖLJANDE:

Låt Umeå bli bättre än Stockholm!

Inför valet 2006 utlovade Umeås S-kommunalrådet Margareta Rönngren, då som För- och grundskolenämndens ordförande, 6 tim/dag för föräldraledigas förskolebarn om Mona Sahlin blev statsminister. Det blev ingen S-regering men Rönngren gjorde ingen förändring av mer än skollagens ”minst 15 tim/veckan”. Nu regerar S-MP inte med Sahlin utan en man, Stefan Löfvén. Och då ska väl vallöftet från förr också gälla. Eller?

Eller vill allianspartierna i Umeå kommun (+ Alliansen på riksplan) leva upp till återkommande valfrihetskoncept även för barn och familjer, här alla barns lika rätt till tider på förskola/fritidshem och föräldrars rätt att bestämma? Och göra så att Norrlands huvudstad (om det är Umeå) blir lika bra för barn/elever som Stockholm, eller bättre.

SÅ FRÅGAN BLIR NU EFTER STOCKHOLMS STADS BESLUT OM FULL VALFRIHET FÖR SYSKON TILL NYTT BARN I FAMILJEN NÄR EN FÖRÄLDER ÄR HEMMA MED BEBISEN,

SKA UMEÅ KOMMUN BLI TVÅA OCH TA SILVERMEDALJEN, BLI RANGORDNAD SOM 2:A I SVERIGE I BARNOMSORGSVALFRIHET FÖR BARNFAMILJERS BÄSTA HÄR?!

PS

I början på 1980-talet låg Umeå i översta topp i landet för denna syskonvalfrihet när vi i Umeå Dagisförening i möte med Socialnämnden och dåvarande ordförande Harry Strandberg (S) och v ordf. Karin Degerliden (FP-L) blev överens härom.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.