Nytt TV-sportprogram från Umeå! I idrottsmuseum i Umeå simhall? Med länsbekantingen Micke Leijnegard. Namnide: ”Idrotthistoria – i framtiden”

Denna blogg vill visa hur ett nytt riks-TV-sportprogram kan komma från Västerbottenshåll, gärna med sport-tv-profilen och länsbekantingen (Skellefteå och Umeå) Micke Leijnegard, välkänd från Mästarnas mästare och just nu om de framgångsrika svenska idrotts-56:ornat. Då det ikväll sänds fjärde och sista SVT-avsnittet så känns fältet fritt för nya idrottsprogram.

TV-idén är idrottshistoria i Sverige och föddes efter (VIS) Västerbottens Idrottshistoriska Sällskaps träff 27/9 på Folkrörelsearkivet på Gammlia. VIS-ordföranden Ivar Söderlind och arkivets chef Ola Mannstedt föreläste och hade rundvandring i arkivhyllor och bilder-nedan.

Täflingar, velociped och hälsomedel

Överst t v ses Margit Lindqvist (änka efter VK:s sportchef förr Bertil ”Masen” Lindqvist) med bild (syns på mittbilden) på simgäng från 1940-talet med bl a maken. Sedan följer citat för 100-talet år sedan om sporthändelser/företeelser då och högaktuella även idag.

Badhus som byggdes utan att klara ”täflingar”, jfr nya 50:an i Umeå ej SM-godkänd, velocipeden (cykel) för nöje och ”hälsomedel” och att för ett sekel sedan ville man ha idrottstävlingar med målgång i centrum, nära Stora Hotellet och ”Spritbolagets kontor”.

Nanna idrottshist arkivet b

Mittenraden har t v kåsören/satirikern ”Tawic” ibland i VK (vet ej namnet, tipsa gärna). Här beskrivs om Vinterspel på skidor på Umåker med succé och P-problem. T h en intressant fotbollsklubb födelse, uppgång och nedgång, om Norrbyskärs fotbollshistoria i text/bilder.

Halvnakna idrottsdårar

Nederst uppfattningar inte främmande i dagens idrottssammanhang, t v om ”Idrottsdårar” – halvnakna och t h visioner från 100 år tillbaka som även finns idag, hur idrottsutövning ger tillväxt i Västerbotten, här ”tillväxer i hälsa, kraft och mod såväl till kropp som själ.”

Citatskyltarna är från utställning vid Västerbottens Idrottsförbunds 100-års-firande 2008 med jubileumsbok. Nu kan de ses i arkiven. Men helst ska idrottshistorien visas som för annan historia, regenter, byggnader, etc. Och då i egna sportmuseum runt om i Sverige.

Nanna Baltic rusat badhus b2-

Umeå har nu en idealbyggnad, i idrottsläge, närhet till länsmuseum och stadens centrum, Umeå Simhall. Fulländningen för simhallen som idrottsmuseum är att den har stort öppet rum 1600 kvm, gott om arkivutrymme i källaren och intill sportarenor och hela Gammlia.

Så intresse från politiskt håll, medfinansiering från sponsorer i näringslivet, planering av idrottshistoriker och medial uppmärksamhet behövs för detta. Med idé om ett TV-program om Sveriges idrottshistoria i modern tappning skapat från Umeå och Västerbotten ökar möjligheterna. Och då göra fd AC-bon Micke Leijnegard extra nyfiken på en TV-programidé.

UMEÅ SIMHALL SOM IDROTTMUSEUM? OCH SOM TV-STUDIO FÖR SPORTPROGRAM!

NAnna simhall UB

Uppslag är att botanisera i arkiv, fråga om citat, av vem/vilka och illustrera med bilder/film, gissa när och var på roligt sätt. Finna likheter/skillnader förr/nu. Sia om framtiden, vad sker utomlands, o s v; förslag lär  det bli gott om liksom att TV-material finns. Kul vore att även gå bakom ”kulisserna”, bland eldsjälar och mer udda händelser som ofta uppskattas.

Vem sade nedan? Och extrapoäng för när och vilket sammanhang. (Svar längst ner.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samt göra besök på plats, som Hörnefors gamla idrottsplats där Nordahlarna började sin fotbollskarriärer, fjällen med alla Sveriges framgångsrika utförsåkare, skidtrakterna i norra länsdelen där 1:a Vasaloppsegraren Ernst Alm tränade liksom Guld-Martins spår i Norsjö.

90 år på skidor!!

Om den sistnämnda finns nu en uppskattad dokumentärfilm gjord av journalisten Robban Tedestedt, Skellefteå och där kan jag tillägga i år bortgångna Martins sista skidtur, som 94-åring (!) åkte på trottoarer och över gator från hemmet på Sandbacka till Konsum/Coop på Haga för att handla fika till sig och hustrun Gun (dog också  i år). Kanske 90 år på skidor!!

Nanna Martin skidtur

Betänk, detta är bara Västerbottensexempel. Med hela Sverige räcker ett sport-TV-program länge, idrottshistorien tar aldrig slut. Dags att börja. Och med gamla simhallen som studio? Namnidéförslag för att ”lyfta” historiken idag i morgon: Idrottshistoria i framtiden

Svar: IFK Umeås Arthur Häggblad, OS i Garmisch-Partenkirchen 1936 med ett brons.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.