100-årigt (snart) idrottsområde i Umeå förstörs utan utredning, analys och bedömning + risker för barn/personal, se brev till kommunen.
NEDAN E-BREV ANG. PLANERAD RIVNING AV SIMHALLEN OCH FÖRSTÖRING AV GAMMLIA IDROTTSOMRÅDE, FICK POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN PÅ TEKNISKA SIDAN, SKOLAN/FÖRSKOLAN, FRITID, MILJÖ, BYGGNADSNÄMND OCH FASTIGHET MÅNDAG DEN 31/1. OM/NÄR SVAR FÅS PUBLICERAS DESSA PÅ MIN BLOGG.
Direkt: Projektledare Pontus Lundstrom, stadsarkitekt Tomas Strömberg, planchef Magdalena Blomquist, skoldirektör Ann-Christine Gradin, fridischef Stefan Hildingsson och miljöinspektör Maria Sandström.
Kopia: Tekniska nämndens ordf. Lena Karlsson-Engman (S), d:o v.ordf. Stefan Nordström (M), Byggnadsnämndens ordf. Mikael Berglund (S), d:o v. ordf. Ulrik Berg (M) , För- och grundskolenämndens ordf. Moa Brydsten (S), d:o v.ordf. Elmer Eriksson (M), Fritidsnämndens ordf. Ari Leinonen (S), d:o v.ordf. Lennart Johansson (M), Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordf. Andreas Sjögren (S), d:o v.ordf. Sofia Ekman (M) och Ewa Klingefors, t f fastighetschef.
Ett svar har jag fått, av t f fastighetschef Klingefors med: Tack för ditt meddelande! Bara det känns som god serviceanda, få se om någon annan gör likadant.
Hej!
M a a pressmeddelande 30/1 på Umeå kommuns hemsida om en förestående rivning av Umeå simhall på Gammlia Idrottsområde, Umeås första och centralaste (samt största inräknat Gammliaspåren) får ni på olika sätt/håll ansvariga tjänstemän nedan synpunkter med frågor som jag hoppas kan besvaras så fort som möjligt då rivningstart anges till 15/2.
Ansvariga politiker, ordf, v ordf. i olika nämnder får för information för att kunna ta upp frågetecken för planeringen av rivning och övriga besked kring bostadsplaner på kv Guldskrinet
http://www.umea.se/umeakommun/byggaboochmiljo/arkiv/nyhetsarkiv/artiklarbyggaboochmiljo/snartstartarrivningenavgamlasimhallenpahaga.5.50066d59159c01236ea86b6.html
Rivningsarbete främst på vardagar
Rivningen pågår främst kl. 7–19 på vardagar. För att hålla tidlånen kan entreprenören i undantagsfall behöva arbeta även under andra tider.
– Rivningen kommer att leva om, men ljudnivån kommer att hålla sig inom Naturvårdsverkets riktvärden för buller kring byggarbetsplatser. Vi ber om överseende med de störningar som eventuellt kan uppstå, säger Pontus Lundström, byggprojektledare.
Frågor:
Har För- och grundskoleförvaltningen och Fritidsförvaltningen fått yttra sig om rivningsplaner?
Om ja, vad har man sagt om bullerproblem för dagisbarn utomhus och till/från förskolan intill samt för idrottsutövare på grusplanen och fotbollsplanen?
Om nej, varför har inte dessa kategorier utretts och analyserats om risker för buller samt andra risker till/från (förskolan går man mellan den byggnaden och simhallen).
Har bedömning gjorts av risker med rivningsmaterial som kan fara iväg och nå områdenndär dagisbarn, föräldrar och personal är liksom idrottsutövare?
Uppmärksammades ovan i samband inför och under prövning av rivningslov av simhallen?
Om nej, varför togs det inte med då?
Har tekniska nämnden behandlat detta och miljö- och hälsoskyddsnämnden?
http://www.umea.se/download/18.3b3a3810157aea290ac2547/1476257346073/Behovsbedömning+Guldskrinet.pdf
Där finns inget om det området skapades för, olika idrotter och annat på grusplanen (cirkus, tivoli, parkering, kringytor vid skid-SM, mm).
Varför är inget utrett, analyserats och bedömts här?
Bedömningar har gjorts m a a kulturmiljö och naturmiljö. Men inte heller där finns något om idrott, etc och dess påverkan.
Varför?
Påverkan på idrottsmiljön borde ha varit självklart då den drabbas mest av ny detaljplan med bostäder, idrotten försvinner därifrån och det kvarvarande påverkas också, t ex risk för ej godkända SM på skidor, (se mer på min blogg http://blogg.vk.se/umeas-basta/ i dagarna och dessförinnan)
Även risker för mindre av P-ytor (har ofta som simmare i simhallen sett hur bilar kört förbi simhallen och till grusplanen för P vid publika arrangemang på fotbollsplanen) och såg nu under julmarknaden vid muséet hur hela grusplanen fylldes liksom villagator intill (som P-lappades f ö).
Och nu på Skidalliansens hemsida för SM på längsskidor 24-26 mars meddelas att det blir ont om P så man hänvisas till Noliaområdet samt I 20. Så blir det då för bilåkande publik när sporthallarna har matcher som lockar många ifall grusplanen byggs bort, helt eller delvis. Men vet sporterna där om det?
Om så, vad? Om ej, varför inte?
Min slutsats och med lång erfarenhet av både barnsomsorgplaner, tomter och byggnader samt engagerad inom idrotten på olika sätt sedan 1970-talet, är att planer för rivning av Umeå simhall och bostadsplanerna i hela området norr om fotbollsarenan inte är tillfyllest, utan bör göras om.
Och att den omgörningen sker innan detaljplanen görs klar.
Beslut om 50-m-bassäng och äventyrsbad i centrum skedde utan ny detaljplan vilket medförde att ingen utom grannar godkändes för att yttra sig. Nu beslutas om rivningslov i Byggnadsnämnden och verkställande utan att idrottspåverkan utreds och bedöms.
Vid rivningsplaner av gamla sporthallen, 1980-talet, var allmänhet, idrottsföreningar, fritidskontor och fritidsnämnd aktiva på olika sätt, även medialt, vilket gjorde att det blev en gedigen prövning och öppen sådan. Och som gav räddande av sporthallen, om än knappt politiskt, något nog även politik och allmänhet idag är nöjd med.
Mvh/ Urban Bengtson, Umeå
Se här från Gammlia Idrottsområde med cykeltävling efter Rothoffsvägen, här i höjd med Umeå simhall, när Gammliavallen invigdes.
Enligt Wikipedia
Umeå Energi Arena, tidigare Gammliavallen och T3 Arena, invigdes 7 juni 1925 som Umeås huvudarena för fotboll, och är belägen nedanför friluftsområdet Gammlia i stadsdelen Haga. Umeå EnergiArena är Umeås största fotbollsstadion, med en publikkapacitet på 8 000 åskådare.
Senaste kommentarerna