150 000 umebor år 2050 – här är vi överens, Benny K, om framtiden/UB! (Kan rädda Gammlia idrottsområde.)

Visionen är 150 000 umebor år 2050 hävdas i VK- krönikan av Benny Karlsson den 23/2. Och här är vi överens om framtiden för Umeå. Dvs att målet om 200 000 invånare i kommunen om dryga 30 år nu är överspelat.
Vilket också Långtidsutredningsexpertis konstaterade 2015 i en rapport som pekade på 141 000 år 2040 och jag refererade i blogg den 22/1 i år ,

se http://blogg.vk.se/umeas-basta/2017/01/22/mer-om-ouppnaeligt-200-000-mal-for-umea-enl-riks-prognos-umepolitiker-tank-och-gor-om-timeout-nya-planer-mitt-yttrande-med-om-ej-200-000-och-campusdagis-idrott-mm/

Huruvida ändringen är förankrad i högsta kommunledningen och i näringslivet i Umeå säger BK inte. Men han har ju en hel del källor av döma av tidigare spådomar och bedömningar om vad som väntar här.
Därmed kanske planerade förtätningar i Umeås centrala delar minskar och, allra helst, på Gammlia idrottsområde så att grusplanen kan räddas och simhallsrivningen stoppas för att få annat idrottsligt och lockande där, och säkerställa ett nytt skid-SM och få en SM-vecka vinter igen.
Här är Karlssons krönika med 150 000-visionen.

http://www.vk.se/plus/1940659/hur-varderas-trivseln-i-umea

Hur värderas trivseln i Umeå?

NYHETSKRÖNIKOR Det pratas mycket om tillväxt. Men tar vi verkligen vara på humankapitalet när flyktingarna skickas från länet? Det frågar sig VK:s krönikör Benny Karlsson.

I onsdags ordnades en konferens i Umeå med namnet Business Arena. Här deltog 900 samhällsplanerare, fastighetsägare, representanter från handeln och turismen i alla norrlandskommuner samt Vasa. Med alla seminarier och föredrag som var i Folkets Hus har det nog skapats kontakter som torde gynna tillväxten. Fastigheterna stiger i värde snabbt här i vår region. Insatt kapital förräntas bra. Nog törs ni satsa här i Umeå! Umeå vill vara etta bland norrlandskommunerna.

Visionen är att med 150 000 invånare år 2050 (fet stil av mig/UB) ska vi också kunna vara det kraftcentrum som gör att Västerbottens inland kan överleva. Men var hamnar den enskilda människan i allt detta? Hur värderas humankapitalet i denna tillväxtfilosofi?

I en utredning som gjorts av Länsstyrelsen talas det om att det behövs 40 000 nya jobb i länet inom de närmaste åren. Det saknas folk inom skola, vård och omsorg. Det krävs rejäla satsningar inom utbildning för att folk ska kunna motsvara näringslivet och arbetsmarknadens behov.

Så hur lång tid ska det ta att utbilda och certifiera alla de redan yrkeskunniga migranter som finns här? Vad är statens ansvar och vad är kommunernas? Migrationsverket tömmer flyktingförläggningar i länet och sprider ut familjerna till andra kommuner i Sverige. Eller skickar hem dem som inte får uppehållstillstånd. Bidragen försvinner från dem som driver förläggningarna. Och det försvinner en massa humankapital dessutom.

Människor som redan börjat rota sig och vi lärt känna. Framtidens företagare som kunde få liv i inlandskommunerna, klasskamrater i byskolorna och ungdomar som fyllde luckor i fotbollslagen. Ajöss med er!

Jag strosar i city och ser de afghanska flyktingpojkarna gå och plocka bland modekläderna som finns på rea. De är välklippta och snygga och ser inte ut att vara av den sorten som skulle tända på bilar i förorten och bli en världsnyhet på grund av Donald Trump. De lärare jag pratat med som jobbar med dessa berättar om skötsamma ungdomar som också vill studera, jobba och starta ett nytt liv här. Kanske de kan få göra en insats när det gäller de 40 000 jobben som det behövs här i framtiden?

Förra helgens demonstration i Umeå visade ett stort stöd för just dessa ungdomar. I spetsen för tåget gick den tidigare invandrarministern Georg Andersson. ”Låt dem stanna,” var budskapet. Artikeln i VK som skrevs om demonstrationen av Kerstin Eriksson delades på Facebook av tusentals personer. Internationell solidaritet är ett varumärke för stan.

Undersökningar som kommer från Umeå universitet bekräftar att våra utländska studenter och forskare ger staden högt betyg när det gäller trivseln. I helgen är det folkmusikfestival och i början av mars blir det Littfest. De fyller hotellen, de ökar trivseln för oss som bor här. Investering i kultur är en mycket bra tillväxtfaktor.

Det är kanske dags att ordna en konferens även om detta?

Profilbild

Benny Karlsson
[email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.