Ökade smittorisker i nya Umeådagis pga gemensam entré och kapprum. Se 50 barn + föräldrar i samma hall!

Aftonbladets reportage på nätet om ökade barngrupper ger anledning till att också syna lokalmiljöerna. De senaste åren har varsina entréer och kapprum per avd ändrats till skolliknande varianter med gemensam ingång och kapprum/hall ihop två eller fler avd.

Nere t v är ett traditionellt kapprum, en per avd. och nära till övriga rum. Uppe t v är från en förskola I Umeå kommun av senare modell med kapprum för två avd. och längre ifrån övriga rum, som i sin tur i praktiken ger mindre hemvistytor då traditionella kan mer använda egna kapprum för tamburkontakt barn-föräldrar-personal än idag mindre av detta.

Dagis ytor kappr ritn 1 v 2

Fler nackdelar i de nya modellerna i Umeå är smittorisker med fler barn och vuxna ihop i gemensamma kapprum för magsjuka, förkylningar och nu om mässling där man avstår vaccinering. Ovan t h är ritning från den nya förskolan på Sofiehem nära Ålidhemskyrkan.

Den får sex avd. i två plan och EN GEMENSAM ENTRÉ för de 100-talet barn som ska få dagisplats där. Det ger 50 på varje plan och ritningen här är från bottenvåningen. Där syns att 50 förskolebarn i olika åldrar delar kapprummet, tre gånger mer än traditionell variant.

HAR UMEÅ KOMMUNS PLANERARE FÖR DESSA FÖRSKOLOR UTRETT-ANALYSERAT-BEDÖMT OLIKHETER FRÅN FÖRR TILL NU FÖR ENTRÉFUNKTIONERNA? OM SÅ, VAD HAR SAGTS? OM INTE SÅ ÄR DET NU DAGS ATT UTVÄRDERA OLIKA MODELLER!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.