Umeås dagiskris i förskolan ökar med åren – lär av förr + nytänkande – finns idéer ”runt hörnet”, på hemmaplan.

UMEÅS DAGISKRIS GÄLLER INTE BARA FÖR STORA BARNGRUPPER OCH SVÅRT ATT HINNA BYGGA NYA FÖRSKOLOR, ÄNDA UPP TILL 89 AVD. ENL VK NYLIGEN.

15-barnsmålet kräver 89 nya avdelningar

För att nå ett mål på 15 barn per avdelning behöver Umeå fram till år 2026 bygga 89 nya förskoleavdelningar. 
För- och grundskolenämnden har antagit den lokalförsörjningsplan som ska vara ett underlag inför det kommande budgetarbetet. Den utgår från två nivåer. Den ena nivån är det antal barn per avdelning som Umeå har i dag, det vill säga 16,6 barn per avdelning. För att bibehålla den nivån under de närmaste nio åren måste Umeå kommun starta upp 39 nya förskoleavdelningar.
Den andra nivån utgår från 15-barnsmålet. För att nå det krävs ytterligare 50 avdelningar.
——
DET KAN BEHÖVAS ÄN MER NYA BARNSTUGOR OM DET ANJA PÄRSON OCH FILIPPA RÅDIN VAR MED OM, ”SJUKT DAGISHUS” BLIR MER AV, HÄR UR VK-REP. IDAG:

Anja och Filippa upptäckte fuktproblem på förskola

Filippa Rådin och Anja Pärson slog larm om fuktproblem på barnens förskola. Två månader senare stängde kommunen deras förskoleavdelning på grund av emissioner från golv och mögel i väggarna.

Umeå kommun beställde en konsultutredning. Den visade att gammalt lim under golvmattan i lokalerna avger emissioner samt att det finns mikrobiell påväxt i ytterväggarna. Kommunen har omedelbart stängt avdelningen och flyttat barnen till andra lokaler i huset.

MEN DET FINNS LÖSNINGAR, LÄR AV FÖRR KOMBINERAT MED NYTÄNKANDE SOM JAG SKREV I BLOGG DEN 3/4 KRING FÖRSLAG JAG PRESENTERADE I VK 1987.

Förr, på 1970-talet, byggdes under ett par år 405 platser/år (motsvarande 27 avd för 15 barn). På 1980-talet skapades en ”politikergrupp” med högsta kommunalrådet Margot Wikström (S) som ordförande, politiker ur andra partier, tjänstemän och fackliga repr. (jag var med för förskollärarna) och som skyndade på byggandet med, då, nya grepp.

I dagarna har min idé om en 8.avd.-förskola i två plan med innetorg och i fristående regi, Professorn Campus, fyllt 1 år, så grattis här (har Umeå kommun gratulerat?)

DET FINNS SÅLEDES IDÉER ”RUNT HÖRNET”, DVS PÅ HEMMAPLAN SOM UMEÅS POLITISKT ANSVARIGA KAN FÅ TA DEL AV OCH PRÖVA – BARA HÖRA AV SIG….

Campusdagis AllrumHus ute:torg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.