Badsiffror blir ”bad” siffror för bad-ekonomi som umepolitiken ej bad om och blir för dyr i cityläge, så tänk om..!

UMEÅ KOMMUNFULLMÄKTIGE MÖTS IDAG – LÄGE ATT DÅ DISKUTERA BAD-SIFFROR.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

188 000 bad- och simbesök t o m mars månad i år i nya anläggningen i Umeås centrum hade Västerbottensnytt nyligen inslag om. För 7,5 månader ger det ett genomsnitt på 25 000 per månad. Omsatt till ett år blir det då 300 000.

Där ingår betalande besökare, föreningar och skolbad, men hur mycket för vardera sades inte i Vbnytt. Om budgetsiffror från 2013 gäller idag, så beräknas nu 50 000 för vardera föreningar och skolor.

Nanna Badkostnad - besök

Således blir det då 200 000 kvar för ”privata” i bad/simning, att jämföra med beräknade 250 000. Men om skolor och föreningar har större andel i ovan 188 000 så blir det lägre i privatbesök.

Men det kan bli ännu mindre ”badsiffror” genom att vår och sommar har ofta lägre snitt, särskilt vid soliga och varma sommarmånader då Umelaguns äventyrsbad + 25-m-bassäng väljs före. Då får bad-ekonomin siffror som umepolitiken inte bad om..

(PS Intäkt/besök är inte samma som badpriser utan genomsnitt med även bad-sim/åskort.)

UMEÅPOLITIKER, TÄNK OM FÖR BAD/SIMNING I UMEÅ – DET BLIR FÖR DYRT I CITY!

2 kommentarer

 1. Fredrik

  Du ber Umeås politiker att tänka om när det gäller bad/simning eftersom det blir för dyrt i city. Två frågor kommer direkt i mitt huvud. Först, hur då tänka om? Sedan, badet ligger i city – vad tycker du att politikerna ska göra åt detta? Riva ner det och bygga upp det någon annanstans?

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Tack för frågan! Politikerna behöver tänka mer ekonomiskt. Först om kalkylerna håller och sedan räkna på 40-50 år. 10-20 mkr/år i dyrare drift ger då 400 mkr – 1 miljard kr. För detta fås 1 – 2 nya badhus/simhallar i billigare läge som idrottsområde i st f dyraste mark i city.

   Därefter tänka vad nytt i sportområde kan ge mer, t ex bygga smart så 50:a-SM kan fås och SM-vecka sommar som ger 40-tal andra SM-idrotter och därmed gynnar näringsliv. Simning ihop med andra idrotter ger synergier, bra för bredd och elit plus kombinationer, sportområde likt handelsområde.

   Till sist kan då politikerna tänka på att erbjuda näringsliv att föreslå vad göra annat av badbygget och få köpa loss huset. Då stärks ekonomin än mer till gagn för kommunen och oss skattebetalare. Eller omvandla själv till något gagnerikt och mer ekonomiskt än för dyrt bad.

   Efter dessa ”tänk om” kan man då ”handla”, gå från ord till handling s a s. Vad som är viktigt att veta är att Badutredningen 2006 avrådde från cityläget och politikerna följde rådet. Men sedan blev det kohandel som att S-läge för kajen och M-läge för Nolia ändå ändrades till kv Nanna för att inget av S eller M skulle få ”vinna” om läget (övriga partier var splittrade). Så det finns därmed en grund för osäkerhet nu som gynnar omtänkande här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.