Grattis USS – 90 år! Umeå kommun, gratta med SM-50:a på Nydala likt politiken 1933 gav USS Simstadion!

USS, Umeå Simsällskap, är Umeås största simklubb och i topp i Norrland sedan 1930-talet då Umeå fick sin första inomhusbassäng, ”gamla badhuset” på Kungsgatan år 1930 och revs (icke ovanligt) några år efter Umeå simhall kom 1970 (som nu umepolitiken vill riva…).

Tre år tidigare, 1927, hölls möten i april i bildandet av Umeå SS med simfolk från de Umeå-föreningar som då hade simning som en av flera sporter. Orsaken var att man ville mäta sig med Sandviks IK:s simmare (Holmsund) och en särskild simklubb i Umeå behövdes för det.

Bildandet formellt var den 27 april, dvs i morgon för 90 år sedan, och framgår av texten här t v i ansökan till Svenska Gymnastik- och Idrottsföreningarnas Riksförbundet (dagens RF, Riksidrottsförbundet) som godkändes och Umeås första klubb för enbart simning föddes.

Nanna USS 90 år Nydala

Så GRATTIS USS, den klubb jag från 1960 tränat och tävlat i och verkat inom i olika funktioner samt utanför i många år (frilans i VK – idag bloggare)! Hoppas nu också att Umeå kommun gratulerar dagens ledning, tränare, simmare och andra USS:are.

Det är nämligen en idrottsklubb och idrott som nog haft de flesta SM-arrangemang i Umeå, ett 15-tal och jag skrivit om tidigare, och i alla åldrar, ungdoms, junior, senior och masters (veteran) samt handikapp och yrkes-SM i den anläggning, Umeå simhall, Umeås politiker nu vill jämna med marken för att få ett 100-tal bostäder och förstöra även idrottsområde intill.

Därför finns det flera anledningar för umepolitiken att bjuda till för en idrottsförening som tjänat väl i 90 år och stadens styrande var extra generös sex år efter starten 1927 då USS fick ett Nydala simstadion, 50-m-anläggning med fem banor, i Taflesjön – idag Nydalasjön.

Gratta och ”tacka tillbaka” med en SM-ute-50:a

Simstadion syns i mittenbilden och i texterna därunder kan läsas ur USS:s årsberättelse för 1933 av begäran om medel och ”sitt stora tack” för de som bidrog till förverkligandet. Och nu kan Umeå kommun gratta och ”tacka tillbaka” med ute-50:a på Nydala klarande SM-krav (flyttbara läktare likt i Umeå simhall och gett alla SM:na där) och har viktiga kringytor.

Nanna Nydala Umelagun

Tillsammans med Umelagun, äventyrsbad + 25:a, och andra idrotter fås en sportomgivning i svensktopp samtidigt som det är ett allmänt friluftsområde nära till E4:an, se bild uppe t h.

PS Notera USS-bilden i mitten t h där en simcirkel beskriver simverksamhet från lek- och dopp (babysim idag) till simföräldrar och med en bebis i mitten i plaskbassängen i Umeå simhall och fortfarande simaktiv tävlingsmässigt över 40 år senare. Det är på baksidan av den jubileumsskrift jag gjorde till USS:s 50-årsjubileum 1977 – uppe t v är del av framsidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.