1967 hördes Beatles ”Sgt Peppers…” musik över Gammlia Idrottsområde…. 2017 ”tystas” publikjubel (= buller för nya bostäder) där, och inga konserter. (uppdaterad 14.05)

Uppdaterad 14.05

THE BEATLES – SGT. PEPPER´S HEARTS CLUB BAND 50 år!

Albumet gavs ut den 1 juni 1967 och betraktas som en milstolpe i musikhistorien. Utnämnd till världens bästa album av tidningen Rolling Stone! 

Således idag, nästan, för 50 år sedan och i Umeå finns en särskilt och, kanske, världsunik historia om Sgt Pepper-LP:n. Den spelades ut över Gammliavallen och grusplanen och hördes vida kring, bl a till Berghem. Jag kom cyklande där mot ”Vallen” för att se Läroverkets friluftsdag och hörde skivan vi Beatlesfans så längtat efter.

Det blev snabbt ner till stan och Burmans musik där LP:n köptes och sedan lyssnade jag på den hela dagen och lärde mig de flesta texterna utantill.

Beatles Sgt Pepper

Men hur kom spelande i Gammliavallens högtalare till?

Jo, en tjej som gick på Östra Gymnasiet hade köpt den på lunchen, for till Gammlia, där det var friluftsdag med den traditionella fotbollsmatchen mellan elever  och lärare. Hon sa här är skivan, spela den och gav den till nu välbekante badmästaren Åke Franzén som var där och fick funktionärer att koppla Sgt Pepper-skivan till högtaleriet och så fick alla där och vi en bit ifrån liksom boende där en överraskande och härlig musikupplevelse.

Tjejen och gymnasieeleven var Eva Renntun, som för tio år sedan i ett jubileumsprogram i Sveriges Radio, då 40 år om Sgt Peppers, berättade denna härliga historia. Idag var hon tillbaka i Radio Västerbotten med musikkunnige och grävande journalisten Anders Wikström. Där intervjuas Stefan Nilsson vid Burmans och som tog över efter Stanley Teglund som fick vara med om en rusning av Beatlesköpare för 50 år sedan.

Lyssna på http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/898634?programid=284, 1.04.00 – 1.12.30.

”Tänkte inte på det.”

Men några fler musikhändelser av den arten, konserter med högt ljud samt publikjubel från läktarna vid spännande fotbollsmatcher och skid-upploppsstrider med hemmaåkare i täten – detta kommer att ”tystas” (kanske inte bli av) pga att de medför buller som inte godkänns för de boende i de kommunplanerade hundratalet bostäderna där! ”Tänkte inte på det.”

BOSTÄDER I FÖRSLAG TILL KOMMUNEN  SKIDSTADION + SM-KRINGYTOR. TAS BORT?

Nanna bostäder buller b  2

CHANGE THE GAME – GAMMLIA/2014  SKID-SM:ET I ÅR, BOSTÄDER STOPPAR NYA SM!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.