”Avvisad för femtioelfte gången” – i dagiserbjudanden i 40 år! Ny chans i mer företagsvänlig handlingsplan?

Campusförskola – personalkooperativet Professorn – av dagisidéer i mitt företag.

Avvisad för femtioelfte gången

DEBATTARTIKLAR.

(2017-06-28) Umeå kommun aviserar en ny, mer företagsvänlig handlingsplan. Det är viktigt och angeläget. Kanske får kommunens nya plan för näringslivsvillkor effekten att jantelagen upphävs och att lokalproducerade tjänster välkomnas likaväl som lokalproducerade produkter. Så att även förskollärare/förskolor med näringslivsidéer får ett positivt bemötande.
Det skriver Urban Bengtson, Umeå.
 
Avvisad för ”femtioelfte” gången i att intressera Umeå kommun för dagisidéer och förskolemiljöer, som barnomsorgskonsult i 30 år, än längre inräknat som förskollärare i kommunen med sparförslag och fackligt aktiv på skyddssidan. Så kändes det när Umeås nya fastighetschef Karin Isaksson med ”vändande e-post” 12 juni svarade på erbjudande av förskoletjänster i mitt företag med: ”Hej, för närvarande är detta inte aktuellt”. Ändå var min förfrågan i e-brevet ”Om intresse för träff finns, så kan jag nog närhelst.” Så inte ens att mötas gick nu.
Därför är VK-uppgifterna härom veckan från Näringslivsservice i Umeå enligt näringslivschefen Peter Juneblad om en mer företagarvänlig handlingsplan verkligen angelägen. Särskilt i mitt fall om att tjänstemän ska gå bemötandeutbildningar.Men det är lika viktigt att politiker utbildas i näringslivsfrågor i hur man svarar företagare. 10 januari i år skrev jag liknande, presenterade mig och mina förskoleambitioner för Umeås bästa här till några ansvariga politiker i för- och grundskolenämnden (f-o-g) förr och nu samt högsta tjänstemännen.
—- 
Svaret dagen efter hade slutklämmen: ”Skrivelsen är mottagen, ytterligare handläggning kommer inte att ske för närvarande.” Bättre gick det hösten 2002 då den nya ordföranden i f-o-g-nämnden Margareta Rönngren (S) och vice dito Stefan Nordström (M) tog emot mig. Efter mötena fann de mitt företagande så intressant att de gav klartecken för tjänstemannaträffar.
——
Så skedde både på fastighetssidan och förskoleförvaltningen. Det gick så bra att det blev gehör för en upptäckt av mig att kommunbyråkratin tagit fram en ny förskolemodell med 15-20 procent större ytor än normen kommunen då hade.Detta visste politikerna inte om och de fick därmed underlag för att syna planerna och besluta om sänkning till nära gamla ytorna.
—–
Därmed hade jag genom positivt bemötande fått visa mitt yrkeskunnande och sparat pengar åt kommunen. Försök att få ansvariga i politiken och byråkratin inse att detta hade ett värde i pengar – likt ett frilanserbjudande i media som antas och publiceras samt ersätts – avvisades dock.
——
Men något år senare när näringslivs- och planeringsutskottet (NP) fick information om besparingen för kommunen varje år jämfört om jag inte berättat om ytökningen, blev det förståelse. Besked gavs därifrån att komma in med ny framställan till högst upp i kommunförvaltningen. Det blev ändå nej trots politisk enighet i grunden. Men då kändes det svårt att gå vidare på något sätt.
—–
Det påminde nämligen om för 40 år sedan när jag som anställd i kommunen upptäckte, och i VK avslöjade, överytor i daghemsbyggande då Umeå byggde för 20-barnsgrupper men hade högst 15 enligt gruppstorlek som då gällde. Orsaken var statsbidrag till nybyggandet. 
—–
Då var jag ”visselblåsare” enligt dagens förklaring och något kommunledningen i dag uppmuntrar personal till. Resultatet blev att överytorna stoppades vilket ju betyder att jag under fyra decennier i praktiken sparat nu ganska stora pengar åt skattebetalarna i Umeå.
——  
Inte ens ett tack blev det. Snarare band jag nog ris åt egen rygg. Kommunpolitik och byråkrati har i praktiken monopol över förskoleplanering/byggnation, varför kritik med idéer stör ordningen och därför avvisas man (jantelagen – du ska inte tro du är något). Men kanske får kommunens nya handlingsplan för näringslivsvillkor effekten att jantelagen upphävs och att lokalproducerade tjänster välkomnas likaväl som lokalproducerade produkter, vilka ofta lyfts fram av politiker.
—– 
En sådan är då förskolan Professorn Campus med åtta avdelningar i två plan och stort innetorg och som blev klar i april 2016. Den blev till genom ett företagsprojekt jag initierade vid Uminova Innovation, och är i egendrift, unik i Sverige som campusförskola. Olika företag involverade stärker värdet och bör göra kommunledningen intresserad av utveckling här, både av förskolan i sig och i att underlätta för fler projekt plus mer för näringsliv i denna del av offentliga sektorn.
—–  
Där passar då Umeå kommuns nya och mer företagsvänliga handlingsplan in och gör att andra förskollärare/förskolor med näringslivsidéer får ett positivt bemötande liksom för träffar. Kanske även för mig då i femtiotolfte försöket?
— 
Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.