UMEÅ-S(I)M-FRAMGÅNGAR OCH ÅTERSEENDETS GLÄDJE + JUBEL Eget SM-facit: Guld-silver-brons… Och hedersmedlemskap för Lasse E.

UMEÅ-S(I)M-FRAMGÅNGAR blev det i Masters-SM i simning (veteraner 25 år och äldre i 5-åldersklasser) i Umeå fre-lör i nya 50-meters-bassängen. Umeå Simsällskap blev tvåa i Sverige i poängtävlingen efter stockholmska storklubben Neptuns SK, men Täby och Sundsvalls SS. Svenska rekord slog Camilla Johansson-Sponseller, Christer Granström och Simon Andersson + lagkapper (även nordiskt) och av IKSU-sim i en lagkapp.

ÅTERSEENDETS GLÄDJE var ”gamla” simmarkompisar från förr och andra simvänner man mött genom åren och nu såg i vattnet och träffade vid sidan om bassängen, t ex Umeå SS:s första heltidstränare, Lennat ”Leppe” Sundewall, nu Trollhättan och USS:s främsta simmare, Gunilla Lundberg, nu Rasmuson, Täby SS (se nedan t v).

Eget SM-facit, det bästa i ett masterssim-SM, var ett guld, silver och brons. Etta på 100 m bröstsim (visserligen enda startande, men ändå..), tvåa på 50 m fjärilsim på 46,88 (tre startande) och trea i en lagkapp. Se nedan, guldet t v och t h fint utformade USS -silver- och bronsmedaljerna. T h Umeåguldvinnarna Camilla, Birgitta Olofsson, Ingrid Lindelöw-Berndtson och Madeleine Brändström. (Dubbelklicka och se mera av simmarglädjen.)

Masters-SM glädje b

T V UMEÅ SS I LAGKAPP FÖR DAMER OCH  T H USS-VÄXLING I HERRLAGKAPP

JUBEL (mitten) för USS-mastersgänget och för 90-åriga Umeå Simsällskap som avtackade ”Mr Swim”, Lars ”Lasse” Edstedt, 81 år (ovan t h) – för 70 års medlemsskap, SM-simmare, USS-ledare, (ordförande bl a), Svenska simförbundsledamot samt mesta Umeå-masterssimmare – med tal, blommor och klubbens första heders-medlemsskap. Lasse med hustru Gunnel har i höst flyttat till Stockholm och kommit närmare barnen Michael och Erika, också framgångsrika simmare som sin pappa.

SM-vana Umeå SS, med 16:e SM:et efter det 15-tal olika som Umeå simhall haft åren 1972 – 2006, ett vart tredje år, fick beröm för arrangemanget. Imponerad av detta var invigningstalaren, Umeås första kommunalråd Hans Lindberg (S), överst t v, då han nämnde första senior-SM:et (1972) och det andra (1977). Men drygt 10 andra SM missades (bristande research?) och finns om på USS:s hemsida, www.umesim.nu.

”Umeå Simsällskap har varit framgångsrikt när det gäller att få och arrangera nationella mästerskapstävlingar och är en av de flitigast anlitade SM-simklubbarna i Sverige. Alla sorters SM har arrangerats, Sum-Sim, JSM, senior-SM, Masters-SM, Handikapp-SM och olika sorters yrkes-SM.”

(Och vill kommunledningen ha detaljer här, se Västerbottens Idrottsförbunds 100-årsbok där jag skrivit länets simhistorik och nämner alla SM:na och när.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.