6-årsbad i Umeå och säkerheten till/från och i vattnet? Ej IKSU-bad?

”Bad för alla i förskoleklass”

är rubriken på vk.se från igår (i papperstidningen idag) om ”ett nytt projekt kan nu alla sexåringar se fram emot att besöka badhuset i vår.”

Se https://www.vk.se/plus/2284693/klart-bad-for-alla-forskoleklassare, av Markus Isacson.

Allt detta är vällovligt och bra, särskilt som jag varit i ”bad- och simbranschen” i decennier, inte minst som förskollärare och simlärare för 6-åringar, förälder, och nu morfar/farfar. Och vet hur roligt och viktigt det är med vattenvana, ju tidigare, dess bättre.

MEN, och ett stort men, hur planerar Umeå Fritid, som verkar ha ansvaret, tillsammans med För- och grundskoleförvaltningen att klara säkerheten för dessa rätt så livliga barn (särskilt när de vet att de ska få bada som är så populärt) till och från badhusen/simhallarna samt i vattnet?

Detta säger inte Christa Dahlqvist från kommunen i VK-reportaget och reportern Isacson frågar inte heller.

Särskilt gäller det 6-åringarna till största badet, Navet, mitt i citytrafiken och där årskurs 3 till sin simskola promenerar med personal från Vänortsparken till badentrén två kvarter bort efter V:a Kyrkogatan och över Skogatan, båda trafikbelastade, och tillbaka. Se här.

Nana V-a K-gat skolbuss

Men betänk att det är stor skillnad mellan att gå med 6-7-åringar och 9-10-åringar.

Därför följande frågor:

Kan Umeå Fritid och Skolan få tillstånd för bussarna att köra in till badentrén vid Nygatan?

Finns tillräckligt med personal som klarar sexåringar där många kan vara ovana, en del t o m rädda, för vattnet och bassänger?

Hur delaktiga blir föräldrar i att få säga sitt här? Förskoleklass är ju frivillig, inte obligatorisk som skolan.

För Holmsund, Hörnefors, Sävar och Ersboda blir det enklare och lättare, där kan bussar köra ända fram och blir trafiksäkert. Och baden är mindre och mer ”hanterbara” för personalen.

Varför inga av de två IKSU-baden, IKSU:s simhall och IKSU-spa? I alla fall på simhallen finns en undervisningsbassäng och med höj- och sänkbar botten.

Till sist, det känns lite väl hastigt att på de 10-tal veckor som återstår på vårterminen klara av detta, igen ändå så lovvärda 6-årssimmöjligheter i Umeå, det sägs ju i reportaget att Umeå kommun fått 3,5 mkr i ”sena statliga pengar”. Varför så sent? Betyder det att de måste användas nu och om ej, då uteblir?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.