Förskolebehoven än större = rätt till heltid för äldre syskon, renoveringar vanligare och rättvisa i dagisnärhet. Här idéer för nytänkande – VK 2011.

Måste bygga tolv förskoleavdelningar per år

Kommunen behöver fram till år 2028 fler än hundra nya förskoleavdelningar. Det är Umeås södra skolområde som har det största tillväxtbehovet av fler förskoleplatser.
För- och grundskolenämnden ska vid ett sammanträde på torsdagen fastställa behovet av förskoleavdelningar åren 2018-2028. Underlaget är baserat på befolkningsprognosen.
Ovan utdrag från vk.se https://www.vk.se/plus/2316512/maste-bygga-tolv-forskoleavdelningar-per-ar om nya förskolor räcker inte.
Förskolebehovet är än större om rätt till heltid för äldre syskon (nu begränsar Umeå kommun valfriheten till högst 15 tim/veckan) om en ny regering (oavsett färger) efter valet beslutar om att Stockholms stads valfrihetsregler här blir rikslikare.
Inför att val tidigare utlovade nuvarande kommunalrådet Margareta Rönngren (S), att om det blev en S-regering skulle så ske. Så frågan är om S i Umeå är beredd att driva detta i kommande kommunalvalrörelse.
Renoveringar sker redan i dag i Umeå och ibland nedläggningar, men finns någon långsiktigt plan för barnstugornas kvalitet kan man fråga sig.
Sedan, för barnens, familjernas och miljöns skull, är det viktigt att utjämna skillnaderna i tillgänglighetsbehov beroende på var man bor och kan få dagisplats i närheten.

Innovationstänkande/handlande

Innovativ förskola som jag visat på i förra bloggen behöver vidgas till innovations-tänkande/handlande i rättviseriktning som finns för skolplaneringen, särskilt som det ju heter FÖRSKOLA, inte barnstuga, daghem eller dagis (även om jag gör det ibland, ”kärt barn har många namn”). Härunder idéer i debattinlägg i VK 2011 som kan passa.
(Notera att campusförskolan blev av, 2016, Professorn Campus, 8 avd i 2 plan)
Dagisprojekt Uminova Inn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.