”Jag har varit idérik ända sedan barnaåren” – i 9 frågor i VK, fam.sidan

IGÅR BLOGG OM EVENT OM SOCIALA INNOVATIONER – IDAG BLOGG JAG INTE SKRIVIT UTAN ÄR FRÅN VK OCH FAMILJESIDAN, 9 FRÅGOR. I MORGON OM EVENTET.

PORTRÄTT.

https://www.vk.se/plus/2324931/jag-har-varit-iderik-anda-sedan-barnaaren

Urban Bengtsons idéer sinar aldrig. Nu är hans inriktning bland annat sociala innovationer.

Berättat för Bibi Karbin, VK

Hej Urban. För 30 år sedan startade du ditt företag UBBI-konsult. Nu gör du en nystart i företagandet. Vad beror det på?
Urban Bengtson vid sitt Trio-bord.

(Min anm. Bilden visar min bordsidé Trio, i glas, som Visit Umeå har, här vid event i Utopia.)

– För att sociala uppfinningar/innovationer uppmärksammas alltmer. 2001 skrev jag en bok, Sociala uppfinningar är ITiden. När nu detta ”mjuka” idéområde, jämfört med ”hårda” innovationer, med mer av ”tänknik” än ”teknik”, är i tiden passar det mina företagsidéer. Jag är idékonsult med utveckling av dagisritningar och förskolebyggnader, bordsidéer med in- och utbuktade skivor och nu simkanal med strömmande vatten för bättre siminlärning, nya simtävlingar, roligare motionssim och mer rehabsim.

Är det något du är speciellt nöjd med av det du åstadkommit?
– Att mitt barnstugeforskande gav expertroll hos Socialstyrelsen 1995, att ha konstruerat bordsformer med patent och att ha initierat innovationsprojekt med ritningsidéer som 2016 gav förskolan Professorn Campus i Umeå.

Vad är det bästa med ditt företagande, tycker du?
– Friheten att arbeta med nyskapande och bättra på gammalt. Dock finns en nackdel, det är svårt att få betalt för idéer. De behövs mer förståelse här från politik och näringsliv.

Du är en idéskapare. Hur kommer det sig?
– Jag har varit idérik ända sedan barnaåren. Jag är nyfiken och engagerad och jag har fått igenom en hel del idéer som stimulerar till att idéskapa mer.

Vilken är din bästa idé genom åren?
– Det är nog en ny geometrisk form, regelbunden in- och utbuktad hexagon, kallad Trio för bord och Plussa för vaser och värmeljusstakar och som passar överallt där raka hexagonen finns.

Du ska vara med i ett EU-projekt, Arena social innovation i Västerbotten. Vad är det för projekt?
– Det lyfter fram idéer som är mer metoder och tjänster än produkter samt medverkar till att sociala innovationer blir av i entreprenörskap och som ger företag.

Onsdag den 25 april är det en tävling i Sliperiet, Social innovation i norr, där du kommer att delta. Hur känns det?
– Kul och nervöst. Blir det gensvar är det roligt. Blir det inte det får jag jobba på. Det kan vara så att idén inte är i tiden. Än. Jag kommer att ha sex tävlingsbidrag; simkanalen, järnmedalj till fyran, dagisserviceföretagande, handledning sociala innovationer, förskolemiljöer och bordsidéer.

Vad gör du då för att koppla av?
– Barnbarnen är avkopplande och att fundera på nya idéer, och gamla för att bli bättre, träna, mest simning och löpning, samt stugan där jag gärna fotar naturens ”konst-igheter”.

Vad har du för framtidsplaner?
– Att fortsätta med sociala innovationer, att mina bordsuppfinningar når fram alltmer, att förverkliga simkanalen och sälja in en ny typmodell för förskolor, att få råd att skriva en bok om mitt idéagerande med fram- och motgångar samt händelser i yrkeslivet som det än ej berättats om, att få vara frisk, kunna träna/tävla, vara med familjen och följa barnbarnens utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.