Plagiat av Umeå kommun av mina bords-innovationer i pingisbordet i nya energi(sport)parken vid Umeå Energi Arena (gamla Sporthallen)

Ett plagiat är ett verk eller en produkt, som grundar sig på någon annans utformning, men som oriktigt framställs som en originalutformning. Plagiat kan bryta mot olika former av immaterialrätt (upphovsrätt, varumärkesrätt etc) eller mot branschetiska regler.

Till stor glädje, och besvikelse, såg jag vid besök igår 7 maj på nyinvigda ”sportparken” Energiparken vid Umeå Energi Arena (gamla Sporthallen) att det kommunala bolaget Umeå Energi AB plagierat en av mina bordsinnovationer sedan 20 år tillbaka, in- och utbuktade bordsskivor. Och utan min kännedom i förväg, diskussion eller överenskommelse.

UBBI Sextett Umeå E plagiat

De tre borden uppe t v är, överst ett sammanträdesbord med åtta in- och utbuktningar + två med sex, UBBI-bordet Sextett i förskola och äldreomsorg i Umeå. Nya bordttennisbordet intill gamla Sporthallen (väster om) syns därunder och uppe t h bredvid regelrätt pingisbord.

Dock, viss nöjdhet är att ens kommun vill ta till sig mina företagssatsningar och det igen faktiskt. Tidigare har detta skett i fråga om användande av dagisidéer och barnomsorgsförslag. Men där är det svårt att bevisa nyttjande utan lov och få betalt.

Bordslikheterna är tydligare och förhoppningsvis mindre knepigt att då lösa denna fråga om plagiat som inte är till 100 procent då ”energibordet” inte har exakt lika många ”buktningar”.

Ändå kan det bli en kul uppfinning att pröva och extra passande när lag-bordtennis-VM i Halmstad i helgen avslutades och Sverige lyckades bra i herrlagtävlingen med ett brons.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.