Så felaktigt utredde Umeå kommun frågan om dagismodell VAB/UBBI – missade ändringar så fel beslut/osant styr än – tills umepolitiken vill lyssna eller medier börjar granska ärendet.

I tre bloggar denna vecka har jag belyst ärende kring vilken dagismodell, VAB eller UBBI, Umeå kommun har byggt förskolan Missionären, 4 avd., på Umedalen 1990 med. Kommunen har hävdat en modell gjord av VAB, Västerbottens arkitekter (finns ej idag). Jag menar och hävdar att det är UBBI-modell och därmed min upphovsrätt.

Här bevisas att så är fallet. Överst fr v UBBI nr 1, i text och ritning samt t h relationsritning Umeå kommun gjort efter bygget var klart. Mittenraden visar fr v förlaga till bygglovritning, i mitten b-ritning och t h relationsritningen för hela förskolan om 4 avd.

Nederst anges först förlagan alt UBBI 6 som markering av mitt upphov. Men sedan försvann detta på bygglovsritningen och inget annat upphov anges. T h relationsritning där Umeå kommuns vapen anges och ger uppfattning att kommunen äger rätten till ritningen!

UBBI bevis flera

Rubriken i denna blogg säger att Umeå kommun utredde frågan om dagismodell felaktigt då man missade ändringar som kom under ett halvår – slutet 1988 till halvårsskiftet 1989 – från VAB enligt protokoll till UBBI i slutligt beslut av Socialnämnden. Ur den dokumentation som finns och kommunen har, visas nedan stegvis och kronologiskt detta skeende.

I övre raden fr v påstår kommunen (i svar ang. upphovsrättsintrång) att det är VAB som gäller, inget annat. I mitten (11/11 1988) står att VAB 1 valdes av ref.grp som, t h, Socialnämnden följer dec. 1988. MEN det framgår även att det är inte slutligt beslut.

UBBI bevis fel

Därför att fackliga organisationer skulle få yttra sig och i nedre raden t v föreslår Barnomorgssektionen min UBBI-modell. Det är 6/2 1989 och 16/2 (mitten) beslutar politiker och chefer att en referensgrupp ska avgöra mellan VAB och UBBI. Det blir UBBI som visas i ritningar ovan, och enligt ref.grp-protokoll i tidigare bloggar.

Den 22 juni 1989 beslutar Socialnämnden min modell och ger klartecken för att bygget går i gång. Notera krav om en passage som stör så  lite som möjligt, i praktiken en kort korridor som jag (och ref.grp) förordade och är med i UBBI 1 ovan. Men den försvann ändå, vilket syns på ritningar ovan. Sedan kom utvärdering och där önskade Missionären korridor!

Och några år senare gick kommunen på denna linje. Så till slut fick jag igenom alla mina ritningsidéer. MEN att få upphovsrätten, den förvägras jag av Umeå kommun pga felaktigt och otillräckligt utredande samt oförmåga, eller kanske snarare ovilja, att noga studera de olika ritningarna och off.handlingar från typbarnstugeprojektets gång 1988-89.

Så fel beslut och osant styr, än så länge, Missionärenritningens upphov, kanske tills umepolitiken vill lyssna eller medier börjar granska ärendet (och i dessa fyra bloggar denna vecka finns utförliga underlag att starta med..) för att sanningen ska bli verklig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.