S-topp sa ja till Campusförskolan-min idé + Allianspolitiker-ja till utvärdering = gehör för förnyelse i lokalmiljöer!

Trots S-motstånd till idéer jag fört fram inom barnomsorg medan oppositionspolitiker till höger och vänster oftare varit tillmötesgående samt, i alla fall, velat lyssna och ordnat möten – är det en S-topp som på Umeå kommuns hemsida 2011 uppskattar en idé av mig, nämligen För- och grundskolenämndens ordförande då, Margareta Rönngren. 

Det var ett initiativ av mig i ett innovationsprojekt vid Uminova Innovation att skapa och bygga en förskola i egendrift på universitetsområdet genom personalkooperativet Professorn Campus i två plan och åtta avdelningar, Umeå största.

(Det kände inte MR till fullt ut enligt svar i ett e-brev, jag låg ”lågt” pga oro för motarbetande av kommunhierarkin, vilket f ö försöktes men hindrades… mer om detta vad det lider.)

Så här stod det på umea.se:

Fristående förskola utökar på Campusområdet

För- och grundskolenämnden beslutade idag att godkänna personalkooperativet Professorns ansökan att utöka sin förskola till tio avdelningar.

Professorn har ansökt om att få godkännande om att få bedriva fristående förskola med tio avdelningar, något som benämns som Campusförskolan. För- och grundskolenämnden har gjort en tillsyn av verksamheten och bedömer att den följer läroplanen och har god kvalitet.

— Vi är intresserade för att det är ett bra alternativ då det ligger i anslutning till campus som är en stor arbetsplats. Det blir spännande att se hur det utvecklas, säger Margareta Rönngren, ordförande i nämnden.

(Det minskades sedan till åtta avdelningar, fyra per plan.)

PROFESSORN CAMPUS I UMEÅ UTIFRÅN OCH INIFRÅN INFÖR START APRIL 2016

Förskolemiljöer debatt

Vid valstugebesök på Rådhustorget under ett par dagar tog Allianspolitiker emot synpunkter kring dagismiljöer jag arbetat med som företagare i 30 år. Bl a visade jag nedan ritningar, längst t v den UBBI-modell som är grund för campusförskolan och t h varianter på det kommunen nu bygger, s k Reggio Emilia-lösningar.
—-
RE:s planlösning med fler kapprum ihop mot per avd. förr, genomgångsrum i torgrum, långa avstånd och små hemvister (min benämning som labyrint, skolhallar och kontorslandskap) tog dessa politiker till sig och höll med om att utvärdering kan behövas för vilken pedagogisk idé nya förskolemiljöer i Umeå ska följa.
—-
En pedagogisk modell som även bör utvärderas ekonomiskt i drift beroende på arbetsmiljöförutsättningar och i investering. För det senare kan här ses att campus-idén t v har mer av kvadratisk form jämfört med mer avlånga och vinklade i RE-modell, där det senare ger mer ytterväggar per kvm och därmed dyrare än campusmodellen.
—-

UBBI Haga Teleskop

NEDAN ÄR BILDER OCH ILLUSTRATIONER AV REGGIO  EMILIA-FÖRSKOLOR I UMEÅ

Förskolor Reggion Emilia 3 b

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.