6 – 0 för Professorn Campus – Böle Förskola, i ytekonomi, samverkan, närhet, barnro, föräldrakontakt, torg…

Nyligen tog jag del av ritningsunderlag för byggande av Umeå kommun största förskola med 8 avd. i 2 plan, Böle Förskola på Teg. Då blev det anledning att jämföra med Professorn Campus som sedan våren 2016 varit Umeås största (lika som en BF) och i egendrift genom personalkooperativet Professorn.

Jämförelsen har jag sedan informerat ansvariga politiker på pedagogisk sida liksom för bygglovsgranskning. T h illustration (från Folkbladet 8/3 2019) av en Böle Förskola efter Bölevägen på Teg, planerad byggstart i år (bygglov än ej klart). T v är campusförskolan.

Professorn Campus - Böle bild

Härunder ritningar (förstora och se mera) med t v campusmodellens grundidé från mina UBBI-dagisidéer och t h bygglovsritningen för Böle Förskola (från Umeå kommun) där

1-0 är ytekonomin invändigt = kortare avstånd och i ytterväggar = mindre byggyta,

2-0 är samverkan mellan avd. vid innetorg och lika långt från resp avd,

3-0 i närhet mellan avd. och till innetorg samt till kök och personalutrymmen,

4-0 är barnro med lugnare miljöer och ej intill störande passager

5-0 för föräldrakontaktutrymme och nära till entré/kapprum

– allt i jämförelse mellan ”Campus” och ”Böle”.

UBBI Peab Böle jmf

Ovan min UBBI-modell t v med två avd. spegelvända plus torglösning i mitten och följer Umeå kommuns funktionsprogram för torget – något som en Bölelösning (t h) inte gör!

Vilket ger 6-0, likt tennissiffror, i vinst för Professorn Campus!

Och Böle Förskola i jämförelse med torgmodell i Reggio Emilia-förskola (se nedan) ur Funktionsprogrammet blir det 1-0 i ytekonomi, 1-1 med samverkan, 1-2 med närhet, 1-3 med barnro, 2-3 med föräldrakontakt och 2-4 med funktionsprogrammet, dvs förlust.

Dessutom syns tydligt olikheterna ritningarna emellan och därmed avvikelser från kommunens råd genom funktionsprogrammet. Således än större anledning att syna ritningsunderlaget för Böle Förskola innan bygglovsprövning i vår.

Reggio Emilia f-progr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.