Framtidsförskola av legodagis – om Umeå kommun vill + näringsliv därtill

Professorn Campus ”6 -0” mot underlaget för en Böle Förskola (blogg 25/3) ger motiv för ny typmodell i Umeå likt umepolitiken hade på 1970-talet genom Socialstyrelsenormer ur Barnstugeutredningen och på 80-talet i en revidering för en egen framtagen Umeåmodell.

Inför 1990-talet beslöt kommunen om en utveckling att med det bästa från de tidigare modellerna och undvika dess nackdelar. Det var i ett typbarnstugeprojekt 1988-89 via Unikum (universitetetskontaktenhet) och länsavdelningen för Kommunförbundet med Umeå Nordmalings och Vännäs kommuner, som jag initierade och fick min ”UBBI-modell” prövad.

Se nedan denna i form av ett ”legodagis” jag mha barn byggde för 30 år sedan och åskådliggjorde min förskolemodell utåt, medialt, vid möten, föreläsningar och på mässor.

Alla kommuner byggde sina UBBI-varianter, Snickargården i Vännäsby 1989 och Gräsmyr förskola 1992. Dessemellan, 1990, uppfördes i Umeå förskolan Missionären, där relationsritningen är ovan t h och som är klart lika min UBBI-lösning och legomodellen.

Missionärenbilden är från Umeå kommuns funktionsprogram och en av de modeller som rekommenderas. Då blir det naturligt att även förorda det spegelvända ”dubbeldagis”-förslaget t v. Särskilt som det överensstämmer med ”Torget” i funktionsprogrammet (t h).

UBBI 3 Mission campus torg

Och än större anledning då just Professorn Campus, Umeås största förskola om 8 avd i 2 plan, samt Sveriges största campusdito, förverkligades utifrån resultaten i Unikum-projektet ovan, nu omvandlat i ett företagsprojekt vid Umeå universitet genom Uminova Innovation.

Se här ritningar som sedan gav ”innovationsförskolan” i Universitetsstaden norr om IKSU Sportcenter där kartbilden visar placeringen intill studentbostäder på Akademiska Hus mark och kommande bostäder i Lilljansskogen (Stadslidenområde). Detta är en nära nog ideal placering geografiskt vid natur- och nya boendemiljöer samt nära stora arbetsplatser.

Lägg till förra bloggens beskrivna ”6-0”-plusvärden i planlösning och utformning för den ideala barnstugan med lugn/ro från ”gårdagens” daghem ihop med dagens samverkans-lösningar så ger detta både pedagogiska och ekonomiska vinster ”i morgon” av en

Framtidsförskola – om Umeå kommun vill och näringsliv därtill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.