Umeåmodell lönsam för förskolor och lönande som standardlösning visar dagisjämförelse i Umeå och Sverige…

Vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg genom sammanslutningen ”Arkus forskning och utveckling inom arkitektur och samhällsbyggnad” studerades ett flertal förskolors utformning och energieffektivitet, som under rubriken FÖRSKOLA FORM PEDAGOGIK sammanställdes i en rapport 2015 och finns att läsa på

http://www.laganbygg.se/UserFiles/Projekt/Forskola_form_pedagogik_skarmupl_2015-01-30.pdf

Där finns fem 2-3-våningsförskolor med olika planlösningar och byggnadsutformningar, likt Umeå kommun gjort och gör och jag visat i bloggar. Nedan syns de fem ur rapporten i första spalten (3) och tredje d:o (2). Umeåvarianter är överst och underst i mittenspalten.

UBBI Campus Sverige b

Mitt i är min UBBI-campusmodell som grund för Professorn Campus och nere t h denna i 3D-illlustration. Den utgår från Umeås typdaghem från 1970- och 80-tal som beskrivits i tidigare bloggar. Om ny Umeåmodell för framtiden tas fram därur kan sådan bli lönsam för förskolor i allmänhet och som standard lönande pedagogiskt och ekonomiskt i synnerhet.

Sådana möjliga effekter märks än mer genom att syna ovan varierade bygg- och planlösningar och ställa mot en Umeåmodell Campus. Förstora gärna, jämför och bedöm vad som blir bättre för kommuners ekonomi och den pedagogiska verksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.