Världsvid spridning av trappentréer med ”riskkonstruktioner” på förskolor i Umeå!

UPPDATERING av förra bloggen:

NU MED GOOGLE-sökning som ger världsvid spridning av utanpåliggande trappa och visar på mina bloggar om ”riskkonstruktioner” (citat från för- och grundskolenämndens ordf. Moa Brydsten (S) i svar till mig efter möte 22/3 där jag informerat om riskfyllda trappentréer på nya förskolor i två plan i Umeå).

Googlar man vidare på utanpåliggande trappa handlar det ofta om nödutgångar, ibland fås fram enstaka förskolor i Sverige som har samma, men där är väderförhållanden vintertid lindrigare än här i norra Norrland.

Så Brydsten m fl ansvariga politiker för dagisplanerande i kommunen bör fundera på vad omvärlden kan anse om så uppenbara försämringar för barn och personal (även föräldrar som lämnar/hämtar). Särskilt som det i Umeå, överlag, är hög kvalitet på förskolebyggnader. Därför synd med detta bottenapp (min bedömning) i entrefunktionen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gör om Umeå kommun – trappentréer – ideala är campusförskolans. Se&lär!

Den 22 mars i år informerade jag Umeå kommuns politiker Moa Brydsten (S) och Lena Riedl (M), ordf. resp v. ordf. i för- och grundskolenämnden om riskfyllda ute-trappentréer på nya förskolor, här Rosendals, Öst på stan.

Rosendal trappentré

Båda var ovetande om förändring från tidigare inbyggda trapphus för dagis i två plan och Brydsten kallade dessa för ”riskkonstruktioner” i e-brevsvar. Vad som händer nu är obekant.

Bekant är däremot alla andra Umeås förskolor med väl inbyggda trappentréer.

Och än mer bekant behöver bli Umeås bästa och tryggaste entréer med innetrappor, i nuvarande Professorn Campus med 8 avd i 2 plan, som kommunen tar över i höst från personalkooperativet Professorn. Se här bilder och beskrivning därunder.

Campus trappa ideala b

I mitten hela förskolan, som kom till i för Sverige unikt innovationsprojekt för förskolor + skolor och jag initierat med min i utvecklingsarbete framtagna dagismodell UBBI i två plan.

Nederst t h fotar jag en entré för fyra avd. Överst t v bottenvåningsentré för två avd och t h tre trappdelar med två avsatser emellan. Mittenraden t v trappdel till ovanvåning och t h utgång med torkrum intill. Nederst t v skoutrymme vid trappa.

Av alla trappentréer jag besökt och studerat på ritningar, är campusförskolans den ”ideala” för Umeå kommuns politiker att se, lära och besöka. Sedan jämföra denna med utomhuslösningen här ovan och förskolepolitikerna inte visste om förrän jag informerade.

Och låta göra fler av campusmodellens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.