Sämre i nya Umeåförskolor i samband mellan våningar – bättre förut – bäst i Professorn Campus och campusidéer

I samtal med personal på förskolor i två plan framförs att en stor nackdel med olika våningar är samverkan mellan avdelningarna, den är lättare i enbart ett plan. Därför är kommunikationen ”upp-och-ner” viktig, dvs hur trapporna ligger i huset och antal.

Nedan är fem olika ritningar för Umeåförskolor

I 1:a raden längst t v är Haga förskola (snart klar) med invändig trappa i inbyggt trapphus och invändig trappa i gallerirum centralt. Därunder är Teleskopet förskola med enbart en invändig trappa, ej i gallerirum utan via dörr i matsal/torg.

I 1:a raden längst t h är Böle förskola med enbart en invändig trappa och i gallerirum/hall. Därunder Rosendal förskola med enbart en invändig trappa, ej i gallerirum utan via dörr i matsal/torg.

I 1:a raden i mitten är min campusidé i innovationsprojekt för Professorn Campus med fyra invändiga trapphus-entréer för 8 avdelningar och en invändig trappa centralt i innetorg.

UBBI Campus trappor jmf

Återstående är bildcollage i mitten i andra raden som visar Professorn Campus som den blev vid starten för tre år sedan, 2016. Den fick två invändiga entré-trapphus och som syns av bilder nedan uppdelat i tre trappdelar med två avsatser.

UBBI Campus trappa bättre ny

En sammanfattning ger campusidén bäst samband, 5 st, mellan de olika våningsplanen och därnäst campusförskolan som den är, 3 st. Sämre är kommunförskolebyggena (ej i bruk än) med Haga näst sämst, 2 st samband i innetrappor.

Bättre än Hagas är kommunens Lundagård vid Ålidhemskyrkan (2017) som har ett invändigt entré-trapphus samt invändig trappa mer centralt än i Haga förskola.

Sämst blir då Böle, Teleskopet och Rosendal med endast en invändig trappa, med de två senare än sämre kommunikation mellan våningarna då trappan ligger i matsal/torg och mindre centralt.

Så inte nog med att de senaste tre kommande förskolorna får oprövade (ej analyserade?) och riskfyllda utomhus-trappentréer för dagisbarn, förskolepersonal, föräldrar, m fl, så visar ovan beskrivning och analys att de även får de sämsta sambanden våningsplanen emellan.

Därmed försvåras kontakt/samarbete mellan barn, personal och verksamhet. Så nu finns fler skäl för Umeå kommun att syna pågående byggen och göra om samt bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.