Föreningar viktiga för nya idrottsytor- som att utveckla Nydala med ute-50:a

Replik VK-debatt 26/7 

https://www.vk.se/2019-07-26/debatt-foreningar-viktiga-for-nya-idrottsytor

Att idrotten tidigt ska finnas med i kommunplaner av idrottsytor som Västerbottens idrottsförbunds ordförande Åsa Ögren och länsidrottschef Niclas Bromark menar i debattinlägg 9/7, är riktigt och viktigt.

Som aktiv i Västerbottens simförbund under 1970-talet såg VSF det angeläget att kunna påverka länets kommuner vid nya badhus/simhallar/utebad till bästa möjliga anläggning.

Ibland gick det bra, som att stötta simföreträdare i Holmsund när politiker där, innan kommunsammanslagningen 1974, ville ha en simhall med 25-metersbanor. Dessförinnan valde många länskommuner 16 2/3 meter i banlängd.

Mindre bra var att blivande Umeå ”storkommun” inte satsade på 50-meterssimhall på Haga/Gammlia 1970 utan 33 1/3 meter, uppdelad på 25 plus 8 1/3 meter och flyttbar brygga. Inte bra var för 20 år sedan var att utebadet Umelagun på Nydala fick bara en 25:a, inte 50:a.

Nydala UMERSIM öpp vatten(Ovan ute-50:a i mitten, t v hur Nydala utvecklas med öppet-vatten-sim och t h Nydala förr)

Både Umeå SS och Västerbottens simförbund drev 50:a-idéer här. Hade VIF haft det inflytande Ögren/Bromark vill för nya idrottsytor, kanske det blivit inomhus-50:a för 50 år sedan, en av Sveriges första då.

Nu kom denna 2016 med 50:an i Umeå centrum, ett läge länets simförbund inte önskade. Det förordade Noliaområdet med andra sporter där liksom vid Dragonskolan för ett simgymnasium.

Därför behövs för utveckling av Nydala friluftsområde med idrottsytor i grundplanering, att få med föreningar och specialidrottsförbund. VIF får då en viktig roll till Riksidrottsförbundet med dess auktoritet gentemot kommunplanerare och ansvariga politiker.

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.