Chockbesparing pågår för Umelagun – lyssna på radio Västerbotten om Simstoppande är olycksbådande – inför obligatorium av utebad för unga!

IGÅR TO 25/10 INTERVJUADES JAG I RADIO VÄSTERBOTTEN DÄR ”CHOCKBESPARING” PASSADE I SKYLTEN CHOCKKLORERING OCH BAD FÖRBJUDET MED ”SIM”-STOPP, lyssna på https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1378804?programid=2563, 45 min in.

Umelagun stopp

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HÄR ÄR MIN INSÄNDARE I VK M A A UMEÅ FRITIDS FÖRLAG OM UTEBAD-STOPP

https://www.vk.se/2019-10-24/ordet-fritt-simstoppande-ar-olycksbadande

Då siminlärning är obligatoriskt på skolschemat i Sverige, borde det likaväl vara obligatoriskt för svenska kommuner att på sommarlovet erbjuda barn och ungdomar varma bassänger utomhus, skriver debattören.

 

Det ”simstoppande” sommartid som nu Umeå Fritid har som förslag för att snåla i budgeten 2020 genom att stänga utebaden Umelagun på Nydala, Obbolabadet utomhus och Hörnefors Vallabadets 25:a, barnbassäng och plask, är riktigt olycksbådande.

Dessa tempererade bad med simbassänger är väldigt viktiga för att unga ska kunna träna sin simkunnighet på sommaren utomhus, likt under inomhusbadande/simmande genom skolan. Särskilt viktigt är det för alla med uppväxt utan tradition med badhus/simhallar under tidiga år.

Då siminlärning är obligatoriskt på skolschemat i Sverige, borde det likaväl vara obligatoriskt för svenska kommuner att på sommarlovet erbjuda barn och ungdomar varma bassänger utomhus för övande, tränande och motionerande i vatten. Och på så sätt bli bättre förberedda vid badning/simning i naturvatten som sjöar, älvar och hav.

Därför kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Umeå: inför ett sådant ”obligatorium”, extra passande nu när FN:s barnkonvention blir svensk lag från årsskiftet. Gärna omgående och kanske då bli först och främst i Sverige!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För övrigt, i våras satsades på restaurering av Umelagun, nu kanske bortkastade pengar – i sjön.

Urban Bengtson, ”simaktivän”, Umeå

2 kommentarer

 1. Petter

  Och mitt upp i allt står Hans L och säger att ekonomin är i balans med vinsterna från vattenkraften. Vet inte hur detta funkar men gissar att det bara är ett uttalande som ska lugna S väljarskara och tycka Hans L gör det bra.Var det 94 miljoner plus han snackade om? Men som jag ser det så saknas mycket mer för att få ihop ekonomin

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   En budget är som bäst gjord ju närmare +-0 den är vid avstämning, pengar över visar att det kan ha snålats. I onödan?
   Och minus i bokslutet är ett annat slags ”minus” i kalkylerna. Rimligen ska nu utebaden slippa stoppande till sommaren, frågan är sedan vad händer därefter.
   Ska Umeå kommun bli trovärdig att turismen är viktig för Umeås växande, borde aldrig nedläggning av tempererade utebad få förekomma då. För vilken turistlocksele är annars i fara. Stänga ner alla muséer på sommaren?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.