Simstoppande är olycksbådande – inför obligatorium av utebad för unga!

NEDAN ÄR MIN INSÄNDARE I VK M A A UMEÅ FRITID-FÖRLAG OM UTEBADSTOPP

https://www.vk.se/2019-10-24/ordet-fritt-simstoppande-ar-olycksbadande

Då siminlärning är obligatoriskt på skolschemat i Sverige, borde det likaväl vara obligatoriskt för svenska kommuner att på sommarlovet erbjuda barn och ungdomar varma bassänger utomhus, skriver debattören.

 

Det ”simstoppande” sommartid som nu Umeå Fritid har som förslag för att snåla i budgeten 2020 genom att stänga utebaden Umelagun på Nydala, Obbolabadet utomhus och Hörnefors Vallabadets 25:a, barnbassäng och plask, är riktigt olycksbådande.

Dessa tempererade bad med simbassänger är väldigt viktiga för att unga ska kunna träna sin simkunnighet på sommaren utomhus, likt under inomhusbadande/simmande genom skolan. Särskilt viktigt är det för alla med uppväxt utan tradition med badhus/simhallar under tidiga år.

Då siminlärning är obligatoriskt på skolschemat i Sverige, borde det likaväl vara obligatoriskt för svenska kommuner att på sommarlovet erbjuda barn och ungdomar varma bassänger utomhus för övande, tränande och motionerande i vatten. Och på så sätt bli bättre förberedda vid badning/simning i naturvatten som sjöar, älvar och hav.

Därför kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Umeå: inför ett sådant ”obligatorium”, extra passande nu när FN:s barnkonvention blir svensk lag från årsskiftet. Gärna omgående och kanske då bli först och främst i Sverige!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För övrigt, i våras satsades på restaurering av Umelagun, nu kanske bortkastade pengar – i sjön.

Urban Bengtson, ”simaktivän”, Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.