Ume Sports Camp på Campus + Nydala ger ”IKEA-effekter”, 2014-blogg på umea.se (2007): 6/7

SPORTS CAMPS BLIR SEDAN 10-TALET ÅR BLIVIT ALLT VANLIGARE SÅ MIN 2014-VISION FRÅN 2007 (IGÅR) MED IDÉER OM NYDALAUTVECKLING PASSAR DÅ VÄL IN!

Ume Sports Camp på Campus + Nydala ger ”IKEA-effekter”

New York Sports Camp finns liksom London Sports Camp. Stadium Sports Camp finns i Sverige och i Algarve i Portugal finns ett Sports Camp. Dessa ”Sports Camp” är av olika slag. En del samlar flera/många idrotter för att utövas av allmänheten, för barn och ungdomar i idrottsläger, motionärer under semester och elitidrottare inför tävlingar.

Min vision för Umeå är ett ”Ume Sports Camp” på universitetscampus ihop med Nydalaområdet. Grunderna finns redan genom

1. IKSU-området med nybildade Umeå Sport Sciences Center där universitetet samlar all idrottsrelaterad utbildning och forskning, samt alla elitidrottande studenter till IKSU Sportcenter, enl. pressmeddelande den 27/3 i år. Den 23/5 stod det på Umeå kommuns hemsida att kommunen ger 100 000 kr/år till detta med syfte att verksamheten ska utvecklas ännu mer.

2. Nydalaområdet har utvecklats med tempererade utebadet Umelagun, bollplaner, konstsnöspår, campingens utbyggnad med äventyrsgolf och andra aktiviteter. Dessutom sedan tidigare, skidspår, gång- och cykelvägar, orientering, fiske, bad och vintertid skidor på sjön (och förhoppningsvis upplogade isbanor).

Dessa två områden kan jämföras med Algarve i Portugal och platsen Monte Gordo vid Atlantkusten. Den erbjuder följande: allroundbollplaner, friidrottsarena, tennisbanor, inomhusarena, gym, terrängspår, löpstigar, naturreservat, två mil strand, golf, fotbollsplaner, kastplan, sporthall och simhall. Till detta kommer i området ett hotell med gym, spa, bastu och träningslokal.

På www.springtime.se finns mer att läsa om denna ”training camp” och vidstående flygbild ger en känsla av hur det skulle kunna te sig i Umeå. Havet i bakgrunden blir Nydalasjön och i förgrunden kan man tänka sig ett utvecklat IKSU Sportcenter. Vore spännande med en flygbild över campus och Nydala med Umeås anläggningar och attraktioner inlagda.

Det som saknas för ett Ume Sports Camp är då stor simhall med 50:a vid de andra sporterna på IKSU och äventyrsbad lämpligen ihop med Umelagun, spa (på IKSU och Nydala?) samt hotell, idrotts- på campus och frilufts- på Nydala.

NYDALAHISTORIK MED EN ”SIMCAMP” FRÅN 1930-TALET MED UTE-50:A UMEÅ SS FICK GÖRA  MHA UMEÅ STADSTÖD – OCH NU FINNS ALLEHANDA VERKSAMHETER DÄR – OCH NYA I ETT ”UMERSIM” – SÅ UME SPORTS CAMP HAR REDAN BÖRJAT…

Nydala förr-nu-sedan nyny

Bad- och simsatsningar är centrala här då erfarenheter i Europa visar att många verksamheter med bad ger kraftiga utvecklingseffekter i berört område. First Camp som driver Nydalacampingen beskrev detta som ”IKEA-effekter”,vid ett Öppet hus 2006 om sina förslag för Nydala med upplevelsebad och vision om en skidtunnel, delvis genom badet.

Naturligt vore att involvera näringslivet, inte minst turistföretagen, i dessa idrottsvisioner för Umeå. Med det som attraherar för besök/utövning samt intresserar i utbildning/forskning ligger steget nära till innovation, entreprenörskap och företagande inom idrott och friluftsliv. Skapas ett Ume Sports Camp i denna anda blir det idrottskultur som kan betyda en del i ambitionerna att bli kulturhuvudstad.

I morgon avslutar jag mitt bloggande på 2014-sidan, som ska beröra idékultur i allmänhet och sociala uppfinningar/innovationer i synnerhet. Plus om hur det är att jobba med nytänkande i motström.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.