Dagis-Idé guld värd – Umeåsatsning på barnomsorg – Export USA-mässa – Campusförskola i innovationsprojekt – Ny chans med ny USA-president?

OBS! Idag har Ekot P1 i Sveriges Radio reportage om hur äldreomsorg i Sverige börjar se hur smittrisker kan ”byggas bort” i utformning av nya äldreboenden…! Därför blir…

…bloggen den 6/11 extra intressant för Umeå att bli föregångare då den handlar om att coronasäkra förskolemiljöer och göra Umeå till föregångare i Sverige, samt i skrivelse till kommunstyrelsen i Umeå om idéer för det.

Idag har kommunen röriga/störiga utformningar i många genomgångsrum med smittrisker, medan för 30 år beslöt politiken tvärtom, få genomgångsrum (som senare inte följts).

Detta presenterade jag i ett typbarnstugeprojekt genom Unikum, Umeå universitets näringsenhet då och kommunen antog. Umeå kommun gjorde också en utåtriktadesatsning på barnomsorg med en mässa ”Omsorg 90”- hösten 1990 i Noliahallar – (även andra omsorger var med där).

Där fanns en tävling ”Din Idé är Guld Värd” och där deltog jag med min förskolemodell UBBI – med korridor för mindre störningar (och fick hedersomnämnande). Före den mässan hade jag varit på förskolemässor i Sverige, i mitten Stockholm för föreläsning och med modellexemplen i andra kommuner, se nedan.

Genom näringslivspengar stöttade Umeå kommun mina mässaktivteter liksom till världens? största mässa för barn ”Child Care” i Los Angeles i USA, november 1993.

Jag ingick i en grupp, ”Swedish Child Care” med dåvarande borgerliga regeringen och socialministern/folkpartiledare Bengt Westerberg i spetsen. Umeå kommun gav ekonomiskt resestöd och jag hade broschyrer och annan information om Umeå med på mässan, plus ”legomodellen” jag och barnen gjort. Se här delar av reportage i VF/Folkbladet,

Exportmässesatsningen blev lyckad tyckte vi som deltog, där även förskolepersonal medverkade liksom olika företag för inredning och utrustning av barnomsorgslokaler. Bakom USA-besöket stod Exportrådet med regeringsstöd.

Dock var intresset ljumt från facklig sida centralt i Sverige och kommande regeringars ”förskoleministrar” visade inget exportintresse som Westerberg.

Nu kan möjligheter öppnas igen genom att det finns ett ny idé-och innovationssatsning att exponera utåt, Campusförskolan personalkooperativet Professorn förverkligade till våren 2016. Så här skrev VK bl a då:

http://www.vk.se/plus/1699990/50-ars-kamp-for-campusforskola

UMEÅ Campusförskolan som denna vår står klar på Lilljansberget är resultatet av en nästan 50 år gammal vision om en förskola på universitetsområdet. Lennart Degerliden stred i rollen som kårordförande för studenternas tillgång till barnomsorg. Urban Bengtson förvandlade visioner till skisser som slutligen blev en förskola.

—–

Under 2000-talets början blev bristen på förskoleplatser akut i Umeå kommun och behovet av att bygga nya förskolor stort. År 2009 kunde Urban Bengtson tillsammans med Jan Lindgren, från förskolan Professorn, på allvar börja planera för en Campusförskola. De utvecklade planerna som ett innovationsprojekt vid Uminova Innovation och via statliga Vinnova. Urban Bengtson skissade på ett hus i flera våningar där alla avdelningar samlades kring ett allrum.

—-

Och här nedan, från legomodell via ritningar (utifrån Unikum-projektet ovan av min UBBI-modell med korridor) till färdig byggnad och placering strax norr om friidrottsarenan nära IKSU:s sportcenter på campusområdet.

Extra intressant för just USA och ett ”campusdagis” är att förskola-skola finns på universitetscampus där, t ex Stanford Univesity i Californien, se här

https://www.icrichild.org/stanford-university-childrens-centers

ICRI operates three children’s centers at Stanford University, serving approximately 400 infants, toddlers, preschool-aged children, and their families. Like our Hearts Leap Schools, these centers incorporate Emergent Curriculum, child-led activities, and nurturing environments that will spark the natural curiosity of children. 

Och Umeå universitet har genom åren utbyte på forskningsnivå med just detta universitet, vilket  framgår av sökningar på internet.

Extra intressant för just Umeå och Västerbotten blir det om nya presidentadministrationen i USA visar samma intresse som demokraternas presidentkandidat för fyra år sedan Hillary Clinton för Sveriges familjepolitik med barnomsorg i kontaktermed tidigare näringsminister Maud Olofsson.

Kanske blivande presidenten Joe Biden uppmärksammar dessa kontakter med Sverige – och extra om han har barnbarn i childcare-skolor?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.