”Promenidéer” i P4 Västerbotten om coronasäkra förskolemiljöer likt påbörjat för äldreboende i Sverige

Igår den 11/11 lanserade jag en ny variant på promenadsammanträde som jag födde för 20-tals år sedan och nu blivit allt vanligare, medialt och i verkligheten, ofta också kallat promenadmöten, utomhus lämpligt i coronatider.

Nya begreppet är ”promenidéer”, där man kan vara en eller fler utan anspråk på något planerat möte/sammanträde med dagordning. Promenidéer är mer öppet och för mer av nytänkande. Och välrdspremiären (finns ej vid googlesökning, se här från igår) för ordet kom vid ett promenadmöte med P4 Radio Västerbottens journalist Anders Wikström.

Temat utgick från de planeringar för coronaanpassade äldreboende som Ekot i Sveriges Radio P1 i måndags, 9/11, rapporterade om. Då jag i coronapandemins utbredning i våras tog upp liknande coronaanalys för dagismilöer,, förskolors utformning, passade det att uppmärksamma samma smittospridningsrisker för yngsta likaväl som de äldsta.

På nedan länk i P4 Västerbottens Förmiddag, med början efter c:a 1.32 in i sändningen t o m 1.49 avhandlas Sveriges första ”promenidéer”-vandrring onsdag den 11/11 2020.

https://sverigesradio.se/formiddagip4vasterbotten

De här planlösningarna tas upp i radionslaget, de gula mina ritningsmodeller som gav utformningen av Professorn Campus genom personakooperativet Professorn i Umeå, idag förskolan Glaciären i Umeå kommuns regi.

De vita är kommunförskolor i två plan med störande genomgångsrum och ökande smittrisker. Den färgade är av Reggio Emilia-modell som många av Umeås förskolors är gjorda efter.

Där är det svårt att hålla avstånd och undvika möten i utformningar med genomgångsrum, kapprum ihop och avd utspridda kring ett gallerirum/torg som ofta måste passeras med störningar som följd, och ökar smittrisker.

Nedan är min legomodell från 1989 och med passage/korridor förbi lekhallen, dvs inte genomgångsrum, för två avd intill varandra.

30 år senare finns denna utformning i förskolan Professorns Campus/Glaciären med åtta avd i två plan, egna avd.kapprum och möjlighet att avskärma avd och rum utan störningar för övriga verksamhet så att smittrisker minskar jämfört ovan modeller.

Ovan är historiken från 1989 med ”passage som så lite som möjligt stör verksamheten” i beslut av Socialnämnden i Umeå kommun, min UBBI-modell från då, sedan om utvärderingar som sa samma sak liksom senare i kommunplanerna. Legomodellen visar detta och i 3D-modell för blivande campusförskola och flexibla ritningsförslag.

Här nedan från hemsidan för Professorn Campus av personalkooperativet Professorn och nu i kommunregi, förskolan Glaciären.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.