Inga arkitekter i funktionsprogram? Umeås 1:a förskola, Berghem, hade Sverigerenommerad arkitekt. Se reprisblogg + två projektförskolor.

Genomgång av reviderat funktionsprogram för förskola i Umeå – ärende på För- och grundskolnämndens möte  den 27 maj – har i förordet inget om arkitekter medverkat, varken utifrån eller kommundito, att jämföra med funktiosprogrammet 2010 där tre olika arkitekter medverkade.

Därför här repris på gårdagens blogg med barnstuge/dsghems/förskola-historik i Umeå under 55 år, Sverigerenommerad arkitekt för första förskolan, Berghems, 1966, två förskoleprojekt, 1990 och 2016, Missionären, 4 avd, Umedalen resp Campusförskola, 4 + 4 avd (två plan). Den senare i innovationsprojekt och ej med i reviderat funktionsprogram, endast två kommunmodeller.

—-

Dagisidéer  och förskoledesign i mer än 50 år redovisas i denna blogg + bildcollage.

Nedan t v Umeås 1:a institutionsdaghem, Berghems barnstuga. Den utformades efter riktlinjer från Socialstyrelsen då. I Sverige välkända Umeåarkitekten Hillevi Callander ritade tillsammans med byggnadsingenjör Lennart Strömsten, senare politiker och kommunalråd (FP). Här från 50-årsfirande 2016.

T h för  ett par år sedan, norr därom, tillfällig 4-avd förskola i en grå paviljongbyggnad med platt tak på idrottsplats för skola/allmänhet.

Därunder illustration av Rosendals förskola, 6 avd 2 plan, platt tak och Reggio Emilia-modell med entréer/kapprum ihop,  ”skolhallar” och  störande innetorg/genomgångsrum med följd ökade smittrisker.

Ovan t v Missionären på Umedalen, 4 avd med länkar till ekonomidel i mitten. Ur företagsprojekt med bl a Umeå kommun. T h framsida av Professorn Campus (egendrift), 8 avd 2 plan. innetorg, kök, takfönster, och balkong mot utelekplatser, 2016.

Campusförskolan, nu i kommunregi som förskolan Glaciären, ur projekt Innovativ Förskola med Umeå kommun som medfinansiär och jag intiierade ihop med personalkooperativet Professorn och byggföretaget Peab för Uminova Innovation och fastighetsbolaget Hemfosa.

Ovan visas flexibilitet med alternativa planlösningar och annat användande, kontor, utbildning, etc samt i källarplan simbassäng och förråd för uthyrning.

Nedan 2003, efter inbjudan av Umeå kommun till möte om förskoleidéer, kom positiva omdömen som ”intressanta”, ”flexibelt nyttjande”, ”i det framtida arbetet”.. Men även detta positiva har Umeå kommun inte nyttjat utan valt annat, oprövat,

Varken projekten Missionären eller Campusförskolan finns omnämnd i reviderat funktionsprogram (se föregående bloggar) trots Umeå kommuns medsatsning. Inget heller om Socialförvaltningens 1994 beställda och av mig utvärdering av 13 olika fleravdelningsförskolor och redovisat för kommunberörda då.

I stället underkänns nuvarande  Reggio Emilia-modell (se längst upp) och ersatts av oprövad variant med störigt och smitriskigt ”grov-entré-torg” (se föregående bloggar).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.