Minst pedagogyta i ny Umeåförskola – sämre uppsikt – utetrapp-entréer – trängre utrymning i en in/utgång… Optimalt mest i ny campusmodell

Umeå kommun har nu två Funktionsprogram förskola, första 2009/2010 som nedan visar fyra olika ritningar, där färgerna anger pedagogiska ytor, per avd resp gemensamma. Men alla ytor är ”pedagogiska”, dvs även skötrummet, kapprummet och groventrén.

Mest nära pedagogisk yta har Missionären, uppe t v, medan Blåkulla, nere t v, och Skattelden, uppe t h, har mer total pedagogisk.yta genom fler som delar lekhall. Mest sådan yta får Reggio Emilia-modell, nere t h. Just denna finns ej byggd i Umeå.

Nedan är den som revideringsgruppen för nytt funktionsprogam förskola lagt fram för Kälmasken på Tomtebo, 6 avd i 2 plan. Där har gemensam lekyta i central innetorg enligt RE-moedll tagits bort. Men då grov-entré-torg på 70 kvm inte är lekyta, försvinner i praktiken pedagogisk ”torgyta” och som inte kompenseras av ytor på resp avd. Dvs mindre pedagogisk yta.

Därmed även mindre än på ovan RE-modell för Böle förskola, 8 avd 2 plan, Uppsikten från kapprum och via groventré ut är sämst på nya modellen Kålmasken pga avstånd i grov-entré-torget. Utetrappentréer i båda försämrar för in/ut. Trängre utrymning ger dessa utetrappor och trängst för Kälmasken med en enda entré.in/ut.

Inget av ovan nämnda problem har förskolan Proessorn Campus nedan, nu Glaciären i kommunregi. Invändiga trapphus och innetrappa central i torget ger mesta utrymningsvägar och bästa kontakt ovan-nedan-våning. Detta senare och lika nära för avd på resp plan till innetorget ger mesta pedagogiska ytor av alla här visade förskolor.

Och i nedan utvecklade campusmodel jag gjort med länkar i form av atriumrum ges än enklare samverkan mellan avd och till/från innetorg utan störande genomgångar , dvs bättre nyttjande av olika utrymmen.

Fler in/ut-möjligheter ökar utrymningsvägar och minskar smittrisker – något nya funktionsprogrammet inte ens avhandlar i innehållet.

Ovan t h, Missionären som visas överst i bloggen, t v, och med länkar som ger flexibel anpassning till varierade tomtlägen. Något som finns i min nya atriumlösning ovan t v. Så med nyttjande av det bästa från förr i uppdelade avdelningar till det bästa med gemensamma rum, inkl innetorg, fås därmed mest optimala modell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.