Råd för Kommunalråd i Umeå om råd att satsa på flex-friska förskolor – ur broschyr + idébok om förskoledesign

Fotbollsbild (EM-tider) av brev till kommunalråden i Umeå kommun (se under bilden) om råd ur broschyr i förskoledesign och råd för flex-friskare förskolor – här med tillägg om ”sjuka planlösningar” i förskolemodeller från revidering av funktionsprogram förskola.

Nya råd är att de tre kommunalråden tar samma förskoleansvar som tidigare under 1970- och 80-talet – nu i inriktning på förskoleplanering med ”coronaanays” av miljöerna och beskrivs i min idébok om förskoledesign som rekommenderas kommunledningen här.

 

Till/

Kommunalråden Hans Lindberg (S), Anders Ågren (M) och Janet Ågren (S)

Min blogg på vk.se https://blogg.vk.se/umeas-basta/ idag måndag 28 juni har rubriken

Umeå kommun backade på min enkätbegäran om allmän handling. Oklara beslut av ny förskola – åter-remittera + syna med coronaanalys. Kommunalråd ta förskoleansvar… 

I Umeås barnomsorgshistoria har högsta kommunledningen, politiskt och i förvaltning, varit initiativtagare och styrande i fråga om kvantitet och kvalitet.

Kvalitet i utformning såg kommunledningen till vid 1:a barnstugan, Berghems daghem 1966, under 1970-talet med styrning av statsbidrag och 1980-talet i egen kommun-typförskola

Men fr o m 1990-talet har förskolemiljöansvaret legat hos förskole- och teknisk förvaltning ihop och modeller som ändrats ett ”mångtal” gånger.

Detta har gjort det svårare att som företagare nå in och fram till planerare och beslutsfattare, med kritik och nya uppslag.

Däremot som idékonsult kom campusförskolan Professorn i projekt Innovativ förskola som jag initierade med UBBI-modellen Campus för 8 avd i 2 plan, klar 2016, nu Glaciären.

Campusmodellen grundas på erfarenheter och utvärderingar jag gjort genom åren, nu över 30 år i företagande, plus nya idéer om flexibilitet samt metodik för att bedöma ”sjuka och friska planlösningar”.

Sedan i mars i år 2021 finns min bok ”Idebok i förskoledesign för flex-friskare förskola” om 24 sidor i A4-format jag via näringslivssidan i kommunen försöker intressera kommunansvariga för utbyggnad och utformning, dock än ej något gensvar.

Gensvar och goda omdömen kom från VK på ledaravdelningen, Petter Bergner, 20-21/6 efter att ha tagit del av idéboken och intervjuat mig. Detta finns på 1:a sidan av tilläggsblad till boken och ni får tillsammans med 4-sides-broschyren ni får här – och gärna får bli för sommarstudier om ”UBBI-idéer för förskola – i politik”, se andra sidan i detta blad.

Överst ”corona”-utvecklad modell av campusförskolan och ”frisk-flexibel” – med innetorg.

Därunder förskola Kålmasken, 6 avd i 2 plan, modell från revideringsgruppen för nytt Funktionsprogram förskola. Den har ”sjuk planlösning” enligt analys som syns i broschyren här. Och jag förtydligar i bloggar på vk.se.

Nederst en omvänd campusmodell med egna entréer/avd (jfr Kålmasken med EN entré/plan).

Med önskan om intressant studerande när så passar och skön sommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.