Järnmedaljen: ”Jag vill se det som en idrottsinnovation”, Sörmjöle TK:s KM

Järnmedalj för 4:e-platsen i idrottstävlingar är en idé jag kläckte i början på 2000-talet och sedan skrev om i tidningen Uppfinnaren/Konstruktören, nedan t h.

Historiken talar för en järnmedalj  de antika spelen hyllade endast segraren och i första moderna OS:et, 1896 i Atén, fick två pris, silver och brons till 1:an och 2:an. 1904 i Paris kom guld till ettan och silver/brons till 2:an/3:an.

Drygt 100 år senare i Peking/Beijing-OS 2008 nappade Sportbladet i Aftonbladet på järnmedaljen och blev 1:a-sidesreportage. Idoga försök därefter, medialt och i idrottssammanhang, har inte fått gensvar.

Så för att förvekliga innovationen beslöt vi i 50-årsjubilerande Sörmjöle TK 2021 att lansera världens första? järnmedalj, dessutom  tre järnmedaljer i pojkklassen då alla fyror hade lika många segrar. Och lämpligt att Paris-OS 2024 gör järnmedaljen internationell?!

Se längre ner själva järnmedaljen och de som blev historiska och samt mer om den ”innovativa” 50-åriga tennisklubben i Umeå på Familjesidan i VK idag.

Ur VK 9-10 augusti 2021 på Familjesidan
https://www.vk.se/2021-08-10/jag-vill-se-det-som-en-idrottsinnovation

1. Hej Urban! I år firar Sörmjöle tennisklubb 50 år. Hur firar ni detta jubileum?

– Vi hade jubileumsfirandet på Sörmjöle Bryggcafé på Brännäsudden vid Sörmjöle havsbad. Där gav vi ut ett nytt klubbmärke, hedrade flerårigt verksamma medlemmar, visade upp klubbhistoriken på ett kollage och gjorde en satsning på barn och ungdomar med tennisskola och turnering samt ett klubbmästerskap.

2. Ni har gjort en lite speciell medalj, vad är det för något- och vem får den?

– Vi delade ut en järnmedalj till fyran i klubbmästerskapen. Det är en idé jag haft sedan länge. Detta gör också att förlorare i semifinaler får en medalj. Jag vill se det som en idrottsinnovation. I sommar var det bara i pojkklassen som det blev utdelningar då de var den enda gruppen som var fler än tre deltagare.

3. Hur länge har du varit medlem i klubben- och vad är din roll i det hela?

– Jag har varit med i både klubben och styrelsen sedan starten 1971. Jag har länge varit ansvarig för tennisskolan, numera är jag sekreterare.

4. Hur gick det till när klubben bildades?

– En stugägare, framlidne, Seth Andersson tog initiativet och kallade ihop intresserade. Marken fick användas genom Sörmjöle bysamfällighet och det togs ett lån på 30 000 kronor för byggandet av tennisbanan.

5. Vad har hänt i föreningen under dessa 50 år?

– Vi har klubbmästerskap sommartid för alla åldrar, tennisskola för barn och ungdomar, vi har haft tennisfester och jubileumsfiranden, ordnat loppis senaste åren och banan renoverades även 2012.

6. Hur vill du beskriva Sörmjöles tennisklubb så som den ser ut i dag?

– Det är en växande klubb, nu med 50-talet betalande stugmedlemmar, som i praktiken med fem personer i snitt ger 250 stycken. I flera familjer finns det medlemmar genom tre generationer. Det är en trevlig samvaro både på och utanför tennisbanan. Klubben erbjuder även icke-medlemmar tennistid mot avgift.

7. Har du någon trevlig anekdot från föreningen som du vill berätta om?

– Föreningen har fostrat en ung tennistalang i Mikael Tideman, som gick på export till grannklubben i Norrmjöle då vi endast har verksamhet sommartid. Han blev senare proffs i tennis. Hans far var första sekreteraren i Sörmjöles tennisklubb och dottern Frida var en av tennislärarna i år.

8. Vad har ni för förhoppningar på framtiden?

– Vi hoppas på fler deltagare i klubbmästerskapet där kanske den nya järnmedaljen kan locka fler, gärna på flick- och damsidan. Vi vill också bättra på vår goda ekonomi för att ha råd med ny renovering av banan i framtiden.

9. Hur har din egen tenniskarriär varit?

– Tävlingsmässigt har jag vunnit en bronspeng i veteranklass för en längre tid sedan, annars har jag hållit mig som ledare mesta del av tiden.

Berättat för Alexandra Haglund, VK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.