Hälsorikedom och idrott ger potential åi Umeås framtid – debatt i VK idag

På VK-debatt idag lördag 14/8 har jag debattinlägg om Umeås framtid med rubriken ”Hälsorikedom och idrott ger potential åi Umeås framtid” och med nedan illustration samt på vk.se med länk och text därunder

https://www.vk.se/2021-08-14/debatt-halsorikedom-och-idrott-for-umeas-framtid

Bildcollaget visar historia och framtid i simutveckling i Umeå. Historiken är i bild från utomhussimtävlingar i Nydala simstadion förr, 50 meter. Framtiden är innovationen ström-simkanal som kan vara egen anläggning någonstans i Umeå och heta ”UMERSiM”. Idé: Urban Bengtson, Illustration. Mats Edvardsson.

I uteaktiviteter, elit som bredd, har Umeå potential i Nydalaområdet för både vinter- och sommaridrotter. Just simning för sportande och motionerade har speciella förtjänster när det gäller hälsorikedom, skriver Urban Bengtson.

Vad härnäst om vad nästa Umeåepok ska präglas av, avslutar Ola Nordebo sin krönika 11/8 om Umeås framtid. Liknande fråga fick Balticgruppens vd David Carlsson vid seminarium hösten 2020 för Change the game i Umeå, idrottsatsning på rörelserikedom och unga sedan flera år i Noliahallarna.

Ett svar var det Umeå är bäst på och då just idrott med Umeå utsedd till bästa idrottsstad av SVT år 2020 liksom 2018 och i topp dessförinnan.

Liknande var S-kommunalrådet Hans Lindberg, efter fullmäktigebeslut 21/12 2020 om Umeå 400 år 2022, inne på: ”Vi hoppas att det ska bli ett avstamp mot framtiden, samt att det ska förstärka profilen av Umeå som en ledande kultur- och idrottsstad i Sverige.”

Sporters roll för Umeå framdeles stärks då den till Umeå av Riksidrottsförbundet tilldelade SM-veckan 2022 sommar flyttats till 2023 på grund av coronapandemin. Då passar uppmärksamhet av idrottande under 400-års-jubiléet extra bra.

Förebild inom sport och motion är redan idrottsanläggningen IKSU Sportcenter som en av Europas största. Nya klätterhallen hösten 2018 tog vara på växande intresse för klättrande och lär vara den största i norra Sverige.

Idrottshögskolan vid Umeå universitet och utvecklad samverkan med kommunen i ett ”Umeå. Mer Idrott” för forskning och innovation, kan leda till sportentreprenörskap och idrottsföretagande och ge mer av hälsorikedom, nu extra viktigt i svallvågor av coronapandemin med mer av utevistelser.

I uteaktiviteter, elit som bredd, har Umeå potential i Nydalaområdet för både vinter- och sommaridrotter. I det senare för en SM-50-meters utesimbassäng, gärna redan till SM-veckan 2023. Öppen från tidig vår till sen höst ger den mer uteismmande, bra för öppet-vatten-sim, swimrun och triathlon.

Just simning för sportande och motionerade har speciella förtjänster när det gäller hälsorikedom.

I Svensk simidrotts (Svenska simförbundet) magasin Aqua (2018:2) står det följande: ”Fortsätt simidrotta hela livet – du kan vinna levnadsår”. Därefter beskrivs studier från University of South California i USA om män i åldersspannet 20 till 90 år. De som simmade regelbundet halverade dödstalen jämfört med promenerare, löpare eller icke-motionerare.

Simanläggningar är också bra av coronaskäl. I USA-tidningen ”Swimming World” 22/11 2020 säger en studie från New Jersey från 44 ställen som återöppnades 2 juli: ”They report 212 641 people through their facilities since the reopened. They report 0 people becoming infected in their facility.”

Lägg därtill att simkunskap finns med på skolschemat och Umeå har stark tradition av tidig med simskolor – från 1930-talet utomhus i Nydala simstadion i sjön till dagens babysim, simlekskolor, simskolor, vuxensim, och vattengympa i badhus/simhallar här. Senast Navet i centrala stan med 50-metersbassäng inomhus.

Så vad härnäst i idrottssatsningar för attraktion i och till Umeå?

Här är en idé med nytänkande inom simmandet som kombinerar det lustfyllda i äventyrsbad med det motions- och träningsnyttiga i simbassänger.

Det är en ovalformad ström-simkanal med nytänkande för siminlärning medströms och motströms för pulsträning. Ny tävlingsform ges i rundsimmande. Motionärer får lättare och alla roligare simning, således sociala/pedagogiska innovationer genom en teknisk dito.

Ett annat uppslag där simkanalen och andra ”idrottovationer” kan utvecklas och förverkligas, är i ett Sports Innovation Umeå på IKSU/Campus nära Uminova Innovation. Utomhusaktiviteter, året om, får ett centrum, Nydala Idrott med föreningar, Umeå kommun samt sportföretag och turistnäringen.

Och ”Change the game” för unga utvidgas till rörelserikedom för vuxna/äldre där näringsliv i Umeå gärna får bli föregångare med spridningseffekter i Sverige och utomlands samt för begreppet ”hälsorikedom”.

Urban Bengtson, idrottsinnovatör och debattör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.