Idé som Umeå kommun godtog mot störande förskolemiljöer – stoppas nu i reviderad modell – men utvecklas i atriumidé m a a coronapandemin…

I typbarnstugerpojekt 1988-89 bl a Umeå kommun medverkade i, prövades min förskolemodell UBBI, nedan t h, som hade kort korridor förbi lekhallen i st f som dittills störande genomgång där.

Socialnämnden i Umeå kommun beslöt i den andan om passage ”som så lite som möjligt stör verksamheten” i den nya förskolan Missionären på Umedalen.

MEN socialförvaltningsbyråkratin då gjorde tvärtom. Man lade tre passager i tre verksamhetsrum, lekhall, våtlek och verkstad, se nedan ritning från kommunen.

Socialförvaltingen gjorde sedan en utvärdering hos förskolepersonalen på Missionären och som Lärarnas tidning hade reportage om, där man ansåg en korridor vore behövlig (som i min grundidé ovan).

MEN, IGEN så gjorde socialförvaltningsbyråkratin tvärtom i nästa modell och även emot utvärdering om bra uppsikt över utemiljön från entrén samt överblick inomhus, se nedan och jämför ovan.

MEN, TILL SLUT kom beslut om korridor, se t v och t h ur tidningen Förskolan 1990

OCH IDAG i reviderat funktionsprogram påpekas om störande genomgångsrum

MEN ingen icke-störande passage. I stället det mest störande med alla ENTRÈER, 3 eller 4 avd per plan i 2-våningsförskolor, till EN i ett enda stort rum, ett ”groventré-torg” eller jättekorridor. Se här om förskoleritning för Kålmasken. Och genomgångsrum inne på avd!

MEN JÄMFÖR med nedan som stämmer med utvärderingar och kommunriktlinjer, t v legomdeoll för min ritning i mitten och t h min campusmodell som har ”passage som stör så lite som möjligt”.

OCH undviker störande genomgångsrum, helt enligt politiska beslut och riktlinjer!

OCH SE OVAN ytterligare utveckling, nu m a a smittrisker pga coronapandemin, till mindre av störningar och mer av samverkan till gagn för både pedagogik och ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.