Stopp pga för liten uteyta – nu minsta inneytor jämfört med förr i ny Umeå-förskola – stopp/sänkta barngrupper

Föregående blogg visade att ny förskolemodell Kålmasken ”följer ej råd om nära kapprum, uppsikt, överblick och genomgångsrum – störande groventré – ger sämre arbetsmiljö”.

Denna blogg handlar om ytor inomhus, analys och jämförelser med förr, även m a a nedan reportage i VK 18/6 i år om otillräckligt med utomhusytor för ”nya förskolan”.

Efter stopp för bygglov av ny förskola före sommaren på grund av för lite uteyto enligt Byggnadsnämnden, visar ytgenomgång jämfört andra förskolor i Umeå kommun på mindre avdelningsinomhusytor per barngrupp i den nya, t o m bland de minsta sedan 1970-talet…

Ihop med störningar i genomgångsrum i gemensamt ”groventré-torg” för 3-4 avd/plan, 12-14 dörrar och EN entré + 5-10 m till avd. kapprum samt mindre avd.ytor jämfört med förr i Umeå kan det ge krav på sänkta barngrupper.

Se här nedre våning i ritning för Kålmasken, 6 avd i 2 plan.

PGA ”groventré-torg” om närmare 70 kvm minskar varje avd.yta till 120 kvm. Det är 15 % procent mindre, drygt 20 kvm, än förskolan Missionären, Umedalen, 1990, med lite över 140 kvm avd.yta samt få genomgångar och högre andel ”pedagogisk nettoyta”.

En skalenlig jämförelse visar nedan t v Kålmasken och t h Missionären. Groventrén ingår i Missionärens avd.yta och har nära kapprum, överblick inomhus och utsikt över utemiljön, det revidering av funktionsprogrammet förordar.

Detta fås inte i modell Kålmasken. Se också färre genomgångsrum i Missionären och kapprummet blir ett ”hallrum” för flexibel användning.

Förskolan Böle, nedan, är med i revidering av funktionsprogram och beskrivs bl a så här:

Förskolan har, på nedre plan, en matsal dimensionerad för fyra av förskolans åtta avdelningar. På båda plan finns ett gemensamt rum som kan nyttjas utifrån önskemål, exempelvis som matsal eller rörelserum.

Ytmässigt ger detta totalt 245 kvm på övre plan och 183 kvm på nedre plan, inklusive hemvist per avd om 77 kvm (groventré och kapprum tillkommer).

Kålmasken 120 kvm avd yta får 17,5 kvm till i delad 35 kvm med grannavd. Entré med groventre delas av alla avd/plan och ingår ej i avd.yta.

Jfr äldre daghem/förskolor med 140-145 kvm där entrén ingår + ofta lekhallayta med grannavd om 20-25 kvm till.

Kålmaskenmodellen får mindre ytor totalt och bland de minsta av Umeås förskolor sedan 1970-talet och ger mindre flexibilitet samt sämre samverkan mellan avdelningar.

Detta kan ge krav på mindre barngrupper kommer samt att arbetsmiljön försämras med störningar i ”groventrè-torget”.

PS

Umeå kommuns förskoleförvaltning bör känna till om tidigare daghems/förskolors ytor då jag på uppdrag av Socialkontoret 1994 genomförde en studie av samtliga typmodeller fram till 1994, se nedan.

Dock har revidering av funktionsprogram inte med detta i referenser. I samarbete med föreståndare (nu rektorer) la jag förslag på om- och tillbyggnationer. Värt att pröva idag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.