Umeå Förskolehistoria i 30 år av olika modeller där Missionären 1990 finns i Campusförskola 2016 och i Atriumidé 2021 med flexibilitet i entréer + länkar – jfr med kommunbytande ideligen och hur sjuka planlösningar blir friska

Missionären 1990 överst t v – Campusförskola 2016 mittenbild – Atriumi-idé 2021 nederst t h grundas på en Utvecklings-Bar-Barnstuge-Idé (UBBI) jag skapade inför ett typbarnstugeprojekt i Umeå, Nordmaling och Vännäs och byggdes förskolor av.

I Umeå – Missionären på Umedalen, i Vännäsby – Snickargården och i Gräsmyr.

UBBI-modellen har få genomgångsrum, direktvägar till lekhall/torg och entréer med egna kapprum, som ger överblick in/ut, allt för en frisk planlösning – och coronasäkrare än förskolor med störande genomgångsrum. Ger friska planlösningar

Således mer smittrisker i motsatsen av genomgångsrum med störningar, bristande överblick och delade entréer. Detta syns i varierande grad i Umeå  kommuns återkommande ändrade modeller – ofta utan utvärdering. Ger sjuka planlösningar

I översta raden (efter Missionären) i mitten Nya Målaren (Teg) och t h Blåkulla (Tomtebo). I mittenraden fr v Skattelden (Tomtebo), Campusförskola Professorn/Glaciären (Campus) och Lundagård på Sofiehem.

I nedersta raden fr v Böle förskola (Teg), sedan förskolemodell i reviderat funktionprogram 2021 och t h UBBI Atrium med länkar och fler in/ut.

Notera sex olika typlösningar för Umeå kommuns förskolor, från långa korridorer via störande innetorg till rörig groventré om nära 70 kvm! Samt genomgångsrum och ofta delade entréer för fler avdelningar. Jämför med nedan ”utvecklingsbara barnstugeidé”,

fr h bild på förskolan Missionären 1990, i mitten Atrium-modell och t v beskrivningar samt därunder om idétävling ”Corona Cup” 2020. Här ur idébok i förskoledesign i vår 2021.

Och i det material Umeå kommuns tre kommunalråd fick 28 juni i år. Nu snart fyra månader senare inget gensvar eller svar, inte ens att skrivelserna/broschyr diarieförts…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.