Smittriskiga förskolor blir smitt-friska miljöer mha flödesschema i forskning – se modeller på sjukt – friskt i Umeå

Ovan är TT-reportage (VK 3/1 2022) om ny forskning för ”smittfriska” miljöer och nedan mer ur underlaget för forskningssamarbetet, där Umeå universitet är med:

Gemensamt för sjukdomar kopplade till virus och bakterier är att de främst sprids inomhus.

Sjukdomsspridningen har därmed på olika sätt med byggnader att göra, mer specifikt med ventilation, planlösning och beteende.

Smitta via luft har varit en avgörande komponent för många av de farsoter som utvecklats till pandemier såsom influensa, smittkoppor och nu COVID-19. Ofta är denna smittväg svårast att förhindra.

I det framtidsperspektivet finns det därför all anledning att söka mer kunskap om hur luftburen smittspridning i inomhusmiljön kan minskas.

Detta ”att söka mer kunskap” passar för min flödesschema-idé från C-uppsats, 60 p, i pedagogik, vid Umeå universitet 1993, om ”sjuka och friska planlösningar”. Och…

exemplet ovan tillämpat på Umeå kommuns senaste förskolemodeller, här nedan t v, Böle förskola, 2021, visar mycket av flöden i entréer och innetorg samt allrum, vilka alla är genomgångsrum med störande mötande och ger smittriskiga miljöer.

Samma för ny modell 2021 t h, ej byggd än, Kålmasken i nytt funktionsprogram. Där fås störande mötandet redan i ett ”groventré-torg” för alla avd/plan och en enda entré samt i allrum med fem dörrar, således smittriskig miljö och exempel på sjuk planlösning.

Det mesta av dessa risker undviks i nedan, t h, campusmodell för förskolan Professorn Campus, 2016, nu i kommunregi som förskolan Glaciären.

Den grundas på min campusidé i innovationsprojekt som gav campusförskolan. En utveckling av denna är därunder UBBI Atrium med få genomgångsrum, når innetorg direkt och mer/lättare in/ut.

Mer och oftare in/ut fås i ”Flexibel barnstuge-idé” (överst t v) med veranda runt om. Sammalunda därunder i visionsidé med varsina hemvist avd, gemensamma rum utan genomgångar, gym/bassäng i källarplan och flexibel upp till 8 avd.

Alla tre förskole-idéerna får därmed smitt-friska barnmiljöer och ingick i Corona Cup idétävling 2020. Även passande som ”smarta hus” i nya forskningen ”Buildings post corona”…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.