Hälsosam Förskola – Barnens Dagis: simbassäng, flexibel, allaktivitetshus. Visionsidé för smittfri(sk)a barnmiljöer gillas av förskolepers./barn – passar forskning för hälsosam inomhusmiljö.

”Barnens Dagis” är en 30-årig visionsidé med mig som upphovsman och illustratör Niklas Andersson (nu på Designhögskolan) – i coronatider en ”Hälsosam Förskola”. 

 Text ”Pedagogiskt ändamålsenliga miljöer…” är som expert åt Socialstyrelsen, 1995.

Den har en flexibel byggnadsmodell för 4 – 8 avdelningar, med runt lek-torg-hall, gym, simbassäng, rundgångbana och utsiktsrum plus ekonomidel (kök, personal, etc).

Blir smittfri(sk) med egna hus/entréer, få genomgångsrum och mer in/ut + kan vara separat allaktivitetshus (t h).

Gillas av barn som sett och förskolepersonal som studerat den och här till politik – byråkrati – näringsliv. Mer i min idébok i förskoledesign om hälsosamma förskolor.

Och ordet ”hälsosam” är med i ny forskning ”Buildings post corona” från i år med bl a Umeå universitet och jag haft i bloggar nyligen. Så här står det i sammanfattning:

KTH, Umeå Universitet, Lunds Universitet och Chalmers ska tillsammans kartlägga hur man designar byggnader med en hälsosam inomhusmiljö som minimerar risken att sprida smittsamma sjukdomar som Covid-19.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.