Teamsmöten i Umeå kommun 1/4 2020 – 27/5 2021 missade: Solljus för husläge – gav skuggig utemiljö och Funktionsprogram med sjuk förskola. Reservation om extern expertis kan göra om/rätt för flex-friskare miljöer.

Under 2020-2021 utformades ny förskolemodell i Umeå fram där tidigare inne-lek-torg för alla avdelningar/plan i 2-våningsförskolor togs bort för att ge mer hemvistytor/avd.

Men i praktiken förloras hemvistytor jämfört med förskolor i ett plan då 3-4 avdelningar delar på ett ”entré-torg” om 70-talet kvm och 10-12 dörrar och detta ej ingår i avd.ytan.

Se nedan i övre raden t v min UBBI-modell i FoU-projekt 1988-89 som gav Missionären, Umedalen, överst t v med tre andra modeller. Se t h mindre avd.ytan i ny Umeåmodell.

Nya Umeåförskolan, Kålmasken, t h, får störande genomgångar i ”groventré-torget” likt i korridor i Umeåmodell förr, nedre raden t v, som har ”sjuk planlösning”, se ritningen.

Denna, Skattelden, Tomtebo, finns i 2010:s funktionsprogram plus fler. Men kommunens nya F-program har en modell utöver Kålmasken, Böle förskola, 2 plan, ovan mitten.

”Sjuk” utformning med genomgångsrum + störande mötande har nya Kålmasken, överst t h i groventré och i hemvister, medan Atrium-idé t h är ”frisk” och har mer in/utgångar.

Hur kunde dessa erfarenheter från förr missas att jämföras med ny förskole-modell och analys/utvärdering av innehåll mot ritning? En förklaring är Corona och Teamsmöten!

Se protokoll från Teamsmöte på fastighetssidan om lägesplanering. Notera reservation av L-ledamot om ”extern expertis” för F-program, kunde (och kan) ge analogt omtag?!

FÖRSKOLA TOMTEBOGÅRD KÅLMASKEN MÖTE HUSPLACERING PÅ TOMTEN

Datum: 2020-04-01 Plats: Teams-möte

1.1 FÖREGÅENDE PROTOKOLL

1.3 PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR

1.3.1 Möte 1: ”XX” visar skiss/förslag med husplacering längst till öster på tomten. Denna placering medger mycket sol på tomten samt att inlastning inte blir på samma sida som lekgård.

1.3.6  Möte 1: XX och YY bokar möte med verksamheten för att prata om YY/XX husplacering och verksamhetens behov.

Men verksamheten kunde (fick?) inte påverka, det blev söderläge med utegård i norr/skugga trots råd/krav i tidigare funktionsprogram om ”placera byggnader i norr”.

Inte heller För- och grundskolenämnde kunde påverka då ”Fastighet” redan månader för ovan beslut om F-program, i Teamsmöte, gjort klart ritning med läge – i situationsplan!

Byggnadsnämndens Teamsmöten 2020 – 2021 godkände beslut om läge och innehåll, emot Funktionsprogram! Men avslog för lite uteytor enligt råd, och ändrade till rätt…

Att ha Teamsmöten med ritningar och text samt bedömningar med flera parter blir svårt digitalt att kommunicera och förstå varandra, ovana också, jämfört van-ligt fysiskt möte.

Coronaforskning i Sverige som pågår, även vid Umeå universitet, kan ta med ”Teams-mötes-missarna” som känns alltmer uppenbara och ge skäl för ”Gör om, rätt och friskt!

I förskolecollaget högst upp är nere t h min Atrium-idé som togs fram innan pandemin, med fysiska möten och analog diskussion, och erbjuds nu Umeå kommun, i Idésignbok:

Ovan bokens framsida, debattinlägg mars 2020 om smittrisker när coronan kom till Sverige, mina förskolemodeller med få genomgångsrum, ostört och flex-friskare miljöer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.