En ”svartbygge”-förskola i Umeå? Riksråd och kommunkrav följs inte! Sjuk modell eller frisk utformning. Sänkta barngrupper kan bli krav. Något för Umeåmedier att granska…

Så arbete om Umeå kommuns brister i förskoleplanering/byggande kan nu fortsätta i egen dator, snart om ett slags ”svartbygge” då riksråd och kommunkrav inte följs helt…

Blogg igår, 22/11 ”Osannolycklig historia…”, avslutades som ovan. Här ”svartbygge”-historien. Något för Umeåmedier att granska och bli en sann och lycklig historia…

Boverketråd: ”Friytan bör kännetecknas av goda sol- och skuggförhållanden…”

Funktionsprogram 2010: ”bra lokalklimat genom att placera byggnader i norr” Funktions-program 2021: ”Utemiljöer ska planeras med tanke på vindskydd, solinstrålning, buller”

Fastighet, Umeå kommun: ”solstudier genomförts som visar hur solen skiner på skolgården för att uppfylla de krav som finns vad gäller solljus.”

Vilka krav sägs inte. Inga sol/skugg-studier på vinterhalvåret! Så bara halvuppfyllda krav.

Fastighet, Umeå kommun: ”Förskolan och dess planlösning är framtagen i nära dialog med verksamheten.” Men svar har inte getts om ”verksamheten” utvärderat ritning.

F-program 2021 och ”Verksamheten”: ”Genomgångsrum med många dörrar kan ge upphov till störningar, buller och stress” – ”Entrén bör ha fönster mot gården så att personal kan ha överblick över barn som är ute på gården.”

Svar i rektorsenkät om hur gemensam entré/kapprum fungerar: ”…kan medföra att det blir trängsel vid in- och utgång!”

MEN se ovan där ny förskola Kålmasken ej följer riksråd och kommunkrav om läge, solljus-skuggor, ej studerat vinterhalvåret och inomhus är det genomgångsrum + många dörrar och brister i överblick – allt ger skäl för  ”svartbygge” likt privata ej följer regler.

Dessa ”svartbygge”-likheter har Byggnadsnämnden i att inte syna Boverketråd om sol/skugga, men i handläggning om utökade friytor för godkänt bygglov följs ”riksråden”.

I Boverkets råd och ”Att tänka på” vid bygglov, betonas sol-skugga, husläge och trafik liksom friytor. Men bara friytor utreds som ”en avgörande faktor” för negativ bedömning!

Och vad är mer avgörande i utemiljön? Att utöka friytan (som tas upp) eller mer solytor och mindre slagskugga (tas ej upp)? Svar: Båda råden/kraven behöver uppfyllas!

Andra ”avgörande” faktorer ej med i handläggning/beslut ger en ”olovlig” byggnation = ”svartbygge”.

Då får Byggnadsnämnden skäl att dra tillbaka bygglovet, göra om och rätt-vist! Sänkta barngrupper kan annars bli krav från verksamheten.

Nedan handlar det om: Sjuk eller Frisk förskolemodell – skuggigt eller soligt ute.

A. Förskola, i SV och SO + utegård mot norr eller hus i norr + utemiljö i S och fler in/ut.

B. Förskolemodell som följer råd och funktionsprogram = Frisk planlösning/Utformning.

C. Umeåförskola t h har genomgångsrum, brister i överblick + EN in/ut = sjuk modell.

PS Trots coronapandemi vid planerings-besluts-tid har EJ smittrisker uppmärksammats av Fastighet och Verksamheten. Så därför behövs en ”smittoklausul” för sjukt/friskt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.