Urbans Byggtips

Mitt liv som byggare

Hur man slipar ett trägolv

Av , , Bli först att kommentera 3

Det finns tre huvudsteg för att återställa trägolv:

 • Förberedelse för slipning av golvbrädor
  Slipa trägolvbrädor
  Lackera ett trägolv

Del 1 av vår guide till slipning av golvbrädor tar dig igenom förberedelserna. Här går vi igenom slipning av trägolv. Detta inkluderar verktyg och material du behöver och stegen att följa.

Materiallista för slipning av trägolv

Slipning av trägolv kan vara rörigt och ansträngande. Men med rätt verktyg och genom att följa bästa praxis kan du få en vacker finish. Att restaurera golvbrädor och andra trägolv, som parkett och fiskbens , är faktiskt något av det mest givande DIY du kan ta itu med. Så vad behöver du för att få det gjort? Kolla in vår materiallista :

 • Arbetskläder . Det här blir ett smutsigt jobb. Så välj gamla kläder och bär dem bara i arbetsområdet.
 • Säkerhetsutrustning . Du kommer att utsättas för mycket damm. Därför vill du ha en HEPA-filter andningsmask, skyddsglasögon och handskar. Sandare kan också vara höga, så hörselskydd är ett klokt val. Slutligen kanske du tycker att knäskydd är till hjälp eftersom du kommer att vara upp och ner mycket.
 • Verktyg för att ta bort naglar . Detta kan inkludera en hammare med klo, häft- och häftlyftare, klämmor, spikdragare för hammare och diagonal skärtång. Dessa saker är viktiga för förberedelsestegen, men vi listar dem här för fullständighet.
 • Rengöringsmaterial . Vi rekommenderar att du städar med svävar i slutet av varje dag. När jobbet är klart, planera att damma alla lister och sprickor där dammet kan sätta sig. Att helt rensa rummet under förberedelserna sparar tid och besvär där.
 • Trumslipmaskin, kantslipmaskin och sandpapper . Planera att hyra en trumslipare, helst en dammfri slipmaskin och en kantslipmaskin. Du behöver också grovt, medelstort och fint kornpapper.

Okej! Du har din utrustning ihop. Låt oss börja slipa trägolv!

Steg för slipning av trägolv

För det första måste du hyra slipmaskiner från en lokal specialist. En trumslipare kommer att utföra golvets huvudområde medan en kantslipare tar hand om sidorna och hörnen. På samma sätt behöver du tillräckligt med slipande ark för att slipa hela golvet. Nu är vi redo att gå vidare.

1. Ställ in slipmaskinen

Innan du slipar trägolvet måste du ställa in trumsliparen. För att göra det, lägg i de slipande arken i trumsliparen och se till att arken sitter tätt runt trumman. Detta kan vara svårt för nybörjare. Så om du är osäker, var noga med att be hyrabutiken att visa dig hur du gör detta korrekt.

När det gäller kornet bestämmer golvets tillstånd graden av slipmedel du börjar med. Kanske börjar med en 60 eller 80 grus. Använd dessa grovare korn för att slipa av den gamla ytan . Använd sedan en medium grus för att släta ut ytan. Slutligen sluta med en 120 grit. Detta fina korn rensar brister och förbereder dina golv för tätning och slipning. Slutligen, se till att byta ut slipskivorna när de slits ut.

2. Börja slipa

Om golvet är ojämnt eller mycket grovt måste du slipa diagonalt över golvet. Genom att rikta slipmaskinen i 35-40 grader till träkornet påskyndar du nivelleringsprocessen. Men om ditt golv redan är plant kan det hända att diagonal slipning inte behövs.

Så din trumslipare är lastare med grovt kornpapper. Perfekt! Börja slipa genom att sätta på dig din mask, skyddsglasögon och hörselskydd. Nu är du redo att slå på slipmaskinen! Starta slipmaskinen med trumman från golvet när du gör det.

Nu, varje gång du slipar en längd på ditt rum kallas det ett ”pass”. När ett område har fått två pass kallas det för körning. Starta på vänster sida av rummet och gå med träkornet (eller i en diagonal efter behov) gå framåt och lindra trumman till golvet. När du närmar dig slutet av rummet – dvs slutet av ditt pass – höjer du trumman gradvis från golvet. Vänd dig nu och upprepa över samma område. I slutet av detta pass har du slutfört ett steg. Flytta nu maskinen över cirka 7 cm till höger så att maskinen ligger över 2/3 av den första körningen. Upprepa tills du har slutfört hela rummet.

3. Kantslipning

När du väl har trumslipat över hela golvet är huvudarbetet med att slipa dina trägolv gjort. Du behöver dock ta itu med omkretsen i rummet där trumsliparen inte kunde nå. Det är här din kantslipare kommer in. Börja med grovt grus och arbeta runt ytterkanten av ditt rum. Syfta till att matcha kanten till rummets huvuddel. När du har gjort det kan du flytta till finare grits.

4. Grov till fin grus

När du har tagit bort den gamla ytan med grovt grus måste du släta ut golvet. För att göra det, använd ett medium och sedan ett fint grus på din trumma och kantslipmaskin. Det vill säga, i vår egen Golvslipning Stockholm i Essex slipar vi vanligtvis ett golv med korn. Även om det är mödosamt är detta det enda sättet att få en snygg och långvarig finish.

OBS: dessa pass ska göras med dina golv. Endast diagonalsnittet med grovkornet följer inte kornet. Så när du arbetar med medelstort eller fint papper, gå med golvets korn.

5. Gap Fill

Om du arbetar med golvbrädor kanske du vill fylla luckorna mellan dem. Det är dags att göra det. Du kan göra detta på två olika sätt:

 • massfyllning
 • tallskivor

För massfyllning, blanda 80 kornstoft från slipmaskinen med harts. Släpp detta i luckorna. När du är torr, slipa golvet en sista gång. Denna process bör endast användas på luckor som är mindre än 5 mm.

Alternativt kan du använda tallskivor för att fylla luckor och täcka dina golv . I detta fall hamras först slitsar i luckor med en gummiklubba. Sedan golvet är slipade en sista gång för att jämna ut och förbereda för avslut.

6. Rengör

Det sista steget är att städa upp. En grundlig svävning tar bort damm och skräp. Detta är viktigt innan du går till det sista steget i processen, nämligen fläck och tätning.

Grundläggande golvslipning

Ett par viktiga saker att tänka på när du slipar trägolv:

 • Slip alltid med träkornet (undantaget är ett diagonalt snitt för att jämna ut golvet).
 • Var noga med att lindra trumsliparen ner för snabbt så att du slår ut delar av golvet.
 • Parkettgolv och original trälistgolv kan slipas MEN du måste vara extra försiktig eftersom träet är tunnare än vid slipning av golvbrädor.

 

Bli först att kommentera

Skydda dina knän under golvinstallationen

Av , , Bli först att kommentera 2

De knäskydd med hårt skal som du bär för takläggning och landskapsarkitektur är inte de knäskydd som du ska bära för att installera ett golv. Det är ingen tvekan om det: Golv är hårt på knäna och fel knäskydd kommer att repa laminatgolv. Golvinstallation kräver dynor som har en trasa, skum eller mjukt gummimaterial i affärssidan.

Gelfyllda dynor är de mest bekväma eftersom gelén hjälper till att fördela vikten.

Bli först att kommentera

Se upp för tunga möbler på laminatgolv

Av , , Bli först att kommentera 2

Laminatgolv expanderar och dras samman med variationer i fuktighet och temperatur. Så innan du börjar laminera jobbet, var uppmärksam på möblerna i rummet. Tunga möbler som ett biljardbord eller en fulladdad bokhylla kan sticka ner laminatet och orsaka att det antingen skjuts upp när det expanderar eller separeras när det dras samman.

Problemet börjar verkligen när du har två tunga möbler direkt mitt emot varandra, som fångar golvet. Du måste antingen förlora en av möbelbitarna eller gå med ett annat golvmaterial för att undvika problem. Hur mycket vikt kommer att fånga ett golv? En bra tumregel är att ett typiskt laminatgolv fortfarande kan röra sig ordentligt under ett fullt utrustat kylskåp

Bli först att kommentera

Hej världen!

Av , , Bli först att kommentera 4

Välkommen till Urbans Byggtips. Mitt namn är Urban och jag en pensionär som har arbetat i 48 år inom byggbranchen. Nu tänkte jag dela med er mina nära och kära hur det gick till på bygg arbetsplatser samt ge en del tips för er som ska bygga om eller renovera hemma.

Väl mött!

Bli först att kommentera